Hrvatski radio

Radio Pula

Objavljen roman "Krasna zemlja"

10.05.2021.

19:13

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Ana Cerovac/ustupljena fotografija

Foto: Ana Cerovac/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Roman "Krasna zemlja" opatijske spisateljice Ane Cerovacdrugi je dio povijesno-fantastičnog serijala "Između orla i lava" koji čitatelja uvodi u povijesno-mitološki krajolik Istre i Kvarnera s početka 17. stoljeća.

Prvi dio trilogije, "Krsnik", osvojio je Nagradu za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman i nagradu Artefakt za najbolji fantastični roman. Drugi dio, "Krasna zemlja", objavljen je u nakladi Shtriga Books uz potporu gradova Rijeke, Pule i Opatije te Istarske županije.

Koristeći elemente pustolovnog, detektivskog i fantastičnog žanra, radnja prati lutajućeg krsnika, Krstu od Kastva. Slijedeći trag svoje supruge, otete tijekom zloglasnog Uskočkog rata, Krsto putuje poharanim zavičajem te prolazi brojnim mjestima, pritom rješavajući tajanstvene slučajeve koji muče kako mještane, tako i razne povijesne osobe onog vremena. Na stranicama serijala tako se pojavljuju uskoci, Frankopani, mletački providuri, kmetovi i galijoti, baš kao i čitav niz fantastičnih bića, poput štriga, kudlaka, mòra i divova. Političke urote smjenjuju se s ratnom akcijom i ritualnim borbama mističnih stvorenja, a sve na pozadini zemlje rastrgane između mletačkog lava i austrijskog orla.

Prema riječima uredništva, u dugo očekivanom nastavku Krasna zemlja koji je izašao ovog proljeća, Krstu lutanja odvode u nove izazove, a ovog puta pridružuje mu se i njegova davno izgubljena Marija Lazarina.

Knjiga se može naručiti putem stranice webknjizara.hr, dok je elektroničko izdanje dostupno na platformama Smashwords i Kobo. Trenutno je u tijeku distribucija u knjižnice i knjižare, a više informacija nalazi se na web stranicama anacerovac.com, shtriga.com te pripadajućim društvenim mrežama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.