Hrvatski radio

Radio Pula

Obnova zgrade Arheološkog muzeja Istre

02.04.2013.

15:27

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi kat Arheološkog muzeja Istre ovih je dana zatvoren za javnost zbog pripremnih radova za dogradnju i preuređenje zgrade. Pula će tako s obnovljenim malim rimskim kazalištem, za nekoliko godina dobiti novi, suvremeniji muzej i prostor za kulturna zbivanja.

Nedostatak i neprimjerenost prostora osnovni su razlozi zašto se već dva desetljeća razmišlja o adaptaciji i dogradnji zgrade Arheološkog muzeja, a sada su učinjeni i prvi konkretni pomaci. Idejni projekt je gotov, uskoro će se početi s promjenom konstrukcije krova, a ovaj će tjedan biti objavljen i natječaj za glavni i izvedbeni projekt adaptacije i dogradnje zgrade.

Za nekoliko mjeseci zgrada Arheološkog muzeja bit će posve zatvorena za posjetitelje, a u međuvremenu svi zainteresiranu mogu besplatno razgledati lapidarij i eksponate na drugome katu. Arheološki muzej i dalje će, kaže Komšo, nastaviti s projektima i izložbenim aktivnostima, pa tako za 16. svibnja najavljuje veliku izložbu o Histrima u galeriji Sveta Srca.

Više poslušajte u tonskom prilogu u kojem govori i ravnatelj muzeja Darko Komšo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.