Hrvatski radio

Radio Pula

Obnovljen i otvoren Kaštel Morosini Grimani u Svetvinčentu

30.06.2020.

16:35

Autor: Tatjana Kaštelan

Obnovljen i otvoren kaštel Morosini - Grimani (foto: HRT Centar Pula)

Obnovljen i otvoren kaštel Morosini - Grimani (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

U Svetvinčentu je svečano je otvoren obnovljen kaštel Morosini-Grimani čemu je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Čestitao je na učinjenom, a to su uz ostalo suvenirnica, izložbeni prostor, zbirka oružja Ferlin, Kapetanova soba i kušaonica Središnje Istre.

Kaštelom su kroz povijest vladale plemićke obitelji Grimani i Morosini. Danas mu je vraćen izgled prije paleži i požara koncem Drugoga svjetskog rata te je uništena tvrđava pretvorena u multimedijalni centar za kulturne, edukativne i prezentacijske sadržaje.

Prvi put ovdje je bio 2009. godine, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović zadovoljan što je obnovom zadržana autentičnost. Bio sam fasciniran ovim prostorom, nisam znao da je ovdje ovakav biser, elegantan kao valcer, ali Shostakovichev, ne bečki.

U obnovu je Kaštela, samo u zadnjoj investiciji u sklopu europskog projekta “KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa”, uloženo oko 10 i pol milijuna kuna. Kroz razne fondove i poticaje sveukupno je u obnovu uloženo više od 22 milijuna, od čega 85 posto financirano iz europskih fondova.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Obnovljen i otvoren Kaštel Morosini Grimani u Svetvinčentu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.