Hrvatski radio

Radio Pula

Obnovljene vrijedne freske

30.01.2015.

14:38

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnovljene su freske u crkvi svete Katarine Aleksandrijske u istarskom Svetvinčentu. Restauratorima su za to trebale dvije godine, a potrebnih 300 tisuća kuna osigurale su Istarska županija i općina Svetvinčenat.

U crkvici svete Katarine Aleksandijske pronađena su tri sloja fresaka. Ostaci najranijih fresaka datiraju iz 14. stoljeća, no zidove gotovo potpuno prekrivaju freske iz 15. Prizore iz života svetice u dva su navrata oslikavala dva umjetnika, ističe Grzegorz Jan Rodak, restaurator-konzervator.

Na nekim je freskama plava boja dobivena uz pomoć azurita, skupocjenog pigmenta kojim su se koristili stari Egipćani. Restaurator Grzegorz Jan Rodak ističe da je ovo prvi slučaj da je azurit pronađen na istarskim freskama.

Za restauraciju četrdesetak četvoronih metara fresaka bile su potrebne dvije godine. Restauratori su radili poput starih majstora, ručno na svježoj žbuci. Za nanošenje crteža i boja imali su od tri sata do tri dana, ovisno o vlazi u zraku i brzini sušenja žbuke.

Saznajte više u tonskom prilogu i galeriji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.