Hrvatski radio

Radio Pula

Otvoren 18. Motovun film festival

25.07.2015.

00:01

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekcijom belgijskoga filma 'Najnoviji zavjet' otvoren je 18. Motovun film festival. U pet dana na brdu u srcu Istre bit će prikazano više od stotinu filmova različitoga žanra i metra, iz svih krajeva svijeta. I ove je godine Motovun mjesto gdje se mogu pogledati i filmovi koji teško nalaze put do publike.

Pod motom 'radi što hoćeš, gledaj što hoćeš' održava se festival koji je ove godine punoljetan, pa u programu ima podosta filmova koji govore o odrastanju. A naći će se i podosta francuskih i danskih ostvarenja: Francuska je naime ove godine zemlja partner, a dio programa posvećen je filmovima nastalima u okviru kultnog danskog pokreta Dogma. U glavnom programu bit će prikazano dvadesetak naslova od kojih 13 u konkurenciji za glavnu nagradu – Propeler Motovuna.

U sklopu programa 'Bože pomozi' bit će prikazani dokumentarci o vjerskim ekstremizmima različitih religija, među kojima i onaj Alexa Gibneya o scijentologiji. A u Motovun ove godine stižu i palestinski redatelj Elia Suleiman, tamilska pjesnikinja Salma, poljski filmaš Jerzy Skolimowski - dobitnik nagrade Maverick koju motovunski festival dodjeljuje za pomicanje granica i neukalupljenost u svijetu filma. Već je poznat još jedan laureat: priznanje '50 godina', za pola stoljeća predanoga rada na filmu, ove je godine dobio utemeljitelj nagrade i dugogodišnji selektor motovunskog festivala, Rajko Grlić.

Poslušajte tonske prikaze i pogledajte fotografije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.