Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorenje izložbe "Da li životinje...?"

17.06.2022.

11:10

Autor: HRT

Pozivnica

Pozivnica

Foto: Muzej Lapidarium / ustupljena fotografija/kolaž

Muzej Lapidarium poziva na otvorenje izložbe Igora Grubića "Do Animals…..? (Da li životinje….?), 2017." u Galeriji Rigo u 21 sat.

Multimedijski projekt Igora Grubića temelji se na istraživanju prostora bivših klaonica u sjevernoj Italiji tijekom njegova boravka na RAVE East Village Artist Residency. Grubić u multimedijskom projektu istražuje psihološki učinak klaonica i smrti životinja na ljudsku svijest ponajviše kroz osobni aspekt sebe kao aktivista i pobornika za prava životinja.


Projekt se sastoji od serije pet komercijalno urbanih medija plakata – pet fotografija sada praznih klaonica preko kojih idu autorovi tekstualni upiti: "Do Animals……?“ poput nadrealnog poziva na javnu moralnu odgovornost. Prizori u svojoj dualnosti između tihog i hladnog vizualne su naracije puta kojim životinja ide od života do smrti, od svjetla do tame.


Projekt je popraćen i projekcijom filma snimljenoga noću u bivšim klaonicama.


Igor Grubić (r.1969., Zagreb) radi intervencije u javnim prostorima, fotografiju i film. Od 2000. radi i kao producent i autor dokumentarnih filmova, TV reportaža i društveno angažiranih reklama.


Djeluje od ranih 90-ih, stvarajući fotografije, video i site-specific akcije. Njegove intervencije u javnom prostoru, zajedno s video radovima, istražuju prošle i sadašnje političke situacije presijecajući tkivo stvarnosti. Grubićevu kritičku, društveno-politički angažiranu praksu karakterizira dugogodišnji angažman i ulaganje u subjekte s kojima se susreće. Od dubinskog istraživanja sudbine povijesnih spomenika i propadanja industrije, do ispitivanja teškoća manjinskih zajednica, njegovi su projekti koji se razvijaju tijekom nekoliko godina istraživanja. Iako utemeljen u dokumentarističkoj tradiciji, Grubićev rad u fotografiji i filmu karakterizira afektivan i empatičan pristup, koji je duboko human i često javan. Godine 2019. predstavnik je Hrvatske na 58. Venecijanskom Bijenalu.


Kustosica: Jerica Ziherl


Izložba je otvorena do 30. lipnja 2022.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.