Hrvatski radio

Radio Pula

Pisanje čestitki pada u zaborav

31.12.2013.

14:46

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Običaj pisanja i slanja čestitki, nekoć neizostavnog dijela blagdanskog ugođaja, posve je nestao, a u ovom razdoblju, baš kao i tijekom cijele godine, u naše poštanske sandučiće stižu uglavnom službene pošiljke.

Rituali pomnog biranja čestitki, zajedničko potpisivanje na njima svih članova obitelji te stavljanje onih najljepših ispod bora, postali su dio povijesti.

Prva komercijalna božićna čestitka nastala je 1843. u Velikoj Britaniji, no trebalo je proći još tridesetak godina da se taj običaj uvriježi u anglosaksonskom svijetu. Isprva isključivo među gradskom populacijom jer je običaj vezan uz pismenost, a kako se ona širila, pisanje i slanje čestitki postalo je uobičajena blagdanska praksa.

Slično je bilo i na našim prostorima. U Istri najstarije božićne i novogodišnje čestitke datiraju s početka 20. stoljeća, a u fundusima naših muzeja, uz razglednice, zbog vrijednih podataka koji se iz njih daju iščitati, zauzimaju važno mjesto. Poput likova i simbola koji se na njima pojavljuju, podrijetlo im je i pogansko i kršćansko, kaže Ivona Orlić kustosica Etnografskog muzeja Istre u Pazinu.

Iako se običaj slanja čestitki rodbini i prijateljima gotovo posve izgubio, one su još uvijek nezamjenjiv način čestitanja u poslovnom svijetu. Posvećuje im se velika pozornost pa ih za ugledne tvrtke nerijetko izrađuju poznati umjetnici i dizajneri čime čestitka postaje i stvar prestiža.

Svi ostali će, kako se uvriježilo zadnjih godina, najbolje želje poslati SMS-om. Čak ih više ne moramo ni sami smišljati, već samo odabrati u kategorijama; slika, video, lijepe, smiješne ili pak ljubavne božićne čestitke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.