Hrvatski radio

Radio Pula

'Pivajući sva smo blaga stekli'

16.01.2013.

12:33

Autor: Ludvik Slana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Buzetsko Pučko otvoreno učilište već je počelo s pripremama za 16. festival klapa Istre i Kvarnera pod nazivom 'Pivajući sva smo blaga stekli'. Smotra će se u buzetskom Narodnom domu održati u ožujku.

U programu festivala predviđene su dvije večeri, na jednoj nastupaju ženske, a na drugoj muške klape. Podsjetimo, lani je prvo mjesto, prema ocjeni stručnog suda, pripalo pulskoj ženskoj klapi TerankeKlapa Kastav zauzela je drugo, a klapa Volovsko treće mjesto. Klapa Kastav je ujedno primila Brkicu, nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Prvo mjesto među 14 muških klapa pripalo je klapi Vinčace iz Novog Vinodolskog. Druga je bila klapa Lungomare iz Umaga, a treća klapa Kastav iz Kastva.

Nagrada za najbolju izvedbu s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja Brkica pripala je klapi Tić, dok je nagradu Buzećanku dobila muška klapa Boškarin iz Huma.

I ove godine organizatori su pozvali tridesetak ženskih i muških klapa, a tko će nastupiti, znat će se nakon održanih audicija u Rijeci i Buzetu.

Vjerujemo da i ove godine kao i dosad ugodnog ozračja protkanog klapskim napjevima u buzetskom Narodnom domu neće nedostajati, dakako na zadovoljstvo ljubitelja tog glazbenog izričaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.