Hrvatski radio

Radio Pula

Počela 7. Giostra u Poreču

13.09.2013.

12:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trodnevni povijesni festival osmišljen prema istoimenom pučkom sajmu koji se u tom gradu održavao sredinom 18. stoljeća. Manifestacija se održava već sedmi put, a svake godine ima sve zanimljiviji program te okuplja sve veći broj sudionika i gostiju.

Giostra je dio tradicije nekadašnje Mletačke Republike, a slični su se sajmovi održavali na cijelom njenom teritoriju. Pratili su ih i drugi sadržaji kojima se nastojalo privući što više ljudi u grad. U Poreču, baš kao i u Barbanu, bio je to viteški turnir koji je i glavni događaj na porečkoj Giostri, kaže Elena Uljančić Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i idejna začetnica manifestacije.

I danas, baš kao i davne 1745., na Trgu slobode će se trgovati, a bit će prikazani i stari, pomalo zaboravljeni zanati, objašnjava Zlatko Lovreković zadužen za sajam autohtonih proizvoda i tradicijskih obrta.

Giostru, uz potporu Grada Poreča i porečke Turističke zajednice te tamošnjih hotelijera, organizira Društvo prijatelja Giostre. Stotinjak njegovih članova, uz pomoć prijateljskih udruga Podkalničkih plemenitaša i Oroslavske plemićke mladeži, oživjet će razdoblje baroka kostimima, glazbom i plesom pa čak i giostrinima, slatkišem pripravljenim prema receptu iz toga doba.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.