Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljena knjiga Slavenke Drakulić

22.06.2015.

06:35

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rovinju je upriličena istarska promocija najnovijeg romana Slavenke Drakulić "Dora i Minotaur - Moj život s Picassom". Knjiga pisana u prvom licu prati život Teodore Marković ,Picassove muze, koja je fotografsku karijeru zamijenila podčinjavanjem velikom slikaru.

Slavenka Drakulić ,jedna od naj prevođenijih hrvatskih autorica, piše o nesretnom životu fotografkinje, Picassove muze i ljubavnice hrvatskog podrijetla . Naslov "Dora i Minotaur" inspiriran je istoimenim Pikasovim crtežom nastalim 1937.
"Kako je moguće da se slavna,vrsna umjetnica fotografkinja već u drugoj godini ljubavničke veze s genijem modernog slikarstva odrekla svoje umjetnosti i prestala baviti umjetničkom fotografijom? To mi je bilo intrigantno ", kaže autorica romana Slavenka Drakulić.
"Često me pitaju jeli moje neko osobno iskustvo utjecalo na temu romana. Mislim da iskustvo nije presudno za nekog tko ima dovoljno mašte i talenta", komentira Drakulić.
Slavenka Drakulić više desetljeća piše o ženi, njezinim fizičkim i emotivnim traumama. Dora Maar stigla je nakon romansirane biografije Fride Kahlo. Autorica se bavi mišlju da temu žena u umjetnosti zaokruži u trilogiju, no zasad ne otkriva koja je treća osobnost kojoj bi posvetila roman.

 

Više poslušajte u tonskom prikazu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.