Hrvatski radio

Radio Pula

Premijera "Egzorcizma" u Istarskom narodnom kazalištu

17.10.2016.

13:42

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da bismo preživjeli kao društvo na ovom planetu, nasušno je potrebno kolektivno pročišćenje. Poruka je to nove predstave Egzorcizam redatelja i dramaturga Dalibora Matanića koja premijerno izvedena sinoć u Istarskom narodnom kazalištu.

Mržnja, netolerancija, sebičnost, fašizam, konformizam. To je sotona našega društva koje se, smatra autor, mora vratiti duhovnosti i vjeri.Dok su joj oprost, iskrenost, tolerancija i ljubav daleki pojmovi, sotona će se i dalje poigravati svim segmentima društva, od politike do crkve, a samo uranjanjem u vlastitu iskrenost možemo pobijediti ono sotonsko u nama, poručuje Matanić.

Kako bi njegova poruka doprla do gledatelja, upotrijebio je žestoki, suvremeni kazališno-filmski jezik pun eksplicitnih scena istjerivanja zla i golotinje. Ozračju iz filmova strave pridonosi vrlo uvjerljiva glumačka ekipa predvođena mladom pulskom glumicom Nikom Ivančić u ulozi opsjednute djevojke Maše Artuković. Sama poruka predstave previše je važna i ne bi ju trebala zasjeniti različita poimanja Matanićevih dramaturških i redateljskih odabira, kojih će sasvim sigurno biti.

Reprizne izvedbe na rasporedu su svake večeri od 17.10. do 22.10. u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć