Hrvatski radio

Radio Pula

Premijera 'Glorije' Ranka Marinkovića u INK-u

06.03.2013.

15:16

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Glorija' Ranka Marinkovića bit će prva ovogodišnja premijera Istarskog narodnog kazališta. Nastala je u koprodukciji s varaždinskim HNK-om, a režija po mnogima jednoga od najboljih dramskih tekstova 20. stoljeća, povjerena je Damiru Zlataru Freyu. Pojedinosti o predstavi najavljene su na konferenciji za novinare.

Glorija – dramski mirakul u šest slika, kako ga je nazvao sam autor, priča je o pokušaju mladog svećenika da u krizno poratno vrijeme lažnim čudom učvrsti poljuljanu vjeru. Na oltar u crkvi stoga, umjesto bogorodičina kipa stavlja bivšu cirkusku umjetnicu Gloriju, časnu sestru Magdalenu. Rađa se ljubav između Glorije i Don Jere, no zbog nemogućnosti njezina ostvarenja, Glorija se vraća u cirkus gdje tragično završava svoj život.

Postavljanje Glorije na kazališne daske slučajno se događa u vrijeme obilježavanja stote godišnjice autorova rođenja, a nema veze ni s aktualnim društvenim trenutkom i napetostima između države i Crkve, objasnio je redatelj Damir Zlatar Frey.

U naslovnoj je ulozi Helena Minić, a glumačku ekipu čine još Mijo Pavelko, Zvonko Zečević, Ivica Pucar, Zdenko Brlek, Robert Ugrina, mezzosopranistica Sofija Cingula, Robert Karanfilov, Nikola Racan. Zahtjevnu ulogu Don Zane tumači Jan Kerekeš.

Nakon premijere na sam Dan žena, 8. ožujka, na rasporedu je još nekoliko repriza. Sve su izvedbe na Maloj sceni i počinju u 20 sati.

Više o predstavi poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć