Hrvatski radio

Radio Pula

Projekcija filma "Mi pokusni kunići"

21.07.2022.

12:54

Autor: HRT

Mi pokusni kunići

Mi pokusni kunići

Foto: Zelena Istra / ustupljena fotografija

U sklopu kampanje Srpanj bez plastike Udruga Zelena Istra i Radiona Re-Geppetto vas pozivaju na besplatnu projekciju dokumentarnog filma "Mi pokusni kunići“ (We The Guinea Pigs, 53') i na razgovor nakon filma koji će se održati u 21 sat unutrašnjem dvorištu Rojca – tarasa Dnevnog boravka. Cilj događanja je druženje i informiranje o štetnosti jednokratne plastike, kao i ponovnoj uporabi kao rješenju za zagađenje plastikom.

Vjerojatno ćemo se složiti da je neetično testirati štetnost kemikalija na ljudima. Međutim, prema mišljenju vodećih stručnjaka iskazanom u dokumentarcu "Mi pokusni kunići", upravo se to događa.


U prošlosti je jedna od dvadeset žena obolijevala od raka dojke. Danas od te zloćudne bolesti obolijeva svaka osma. Plodnost muškaraca prepolovila se u proteklih 50 godina, dok poremećaji pažnje danas zahvaćaju svako deseto dijete.


Film "Mi pokusni kunići“ na primjerima tih bolesti ilustrira opasnost u kojoj se cijelo čovječanstvo nalazi zbog sveprisutnosti endokrinih disruptora. To su tvari koje štetno djeluju na funkciju našeg hormonskog sustava, a često se koriste kao aditivi u plastici.


Film prikazujemo u suradnji sa Zelenom akcijom, Zero Waste Croatia Network i inicijativom Ditch Plastic Croatia u sklopu kampanje Srpanj bez plastike.


Uz projekciju vas očekuju i bon za "besplatan" popravak u Radioni Re-Geppetto, besplatne kokice, piće i rasprava nakon filma. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.