Hrvatski radio

Radio Pula

Propeler Motovuna filmu 'Wakhan'

29.07.2015.

17:38

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Francusko-belgijski film 'Wakhan' pobjednik je 18. Motovun film festivala. Nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI dobio je španjolski film 'Magična djevojka' a autorica najboljega kratkog filma je Chintis Lundgren.

Jednoglasnom odlukom žirija Propeler Motovuna dodijeljen je ratnom filmu 'Wakhan' koji, stoji u objašnjenju, pripovijedajući o vojnicima francuske postrojbe u Afganistanu izbjegava sve stereotipe o ratu. Redatelj Clement Cogitore izjavio je, putem video poruke, da je u film uloženo mnogo truda i energije pa mu je zato posebno drago da to prepoznato. Međunarodni žiri filmskih kritičara dodijelio je nagradu FIPRESCI filmu 'Magična djevojka' španjolskoga redatelja Carlosa Vermuta koji, ocjenjuju, na iznenađujući i subverzivan način pokazuje kako nedostatak komunikacije može imati kobne posljedice.  

Sinoć je dodijeljena i nagrada za najbolji kratki film 'Moj život s Hermanom H. Rottom' u estonsko-dansko-hrvatskoj koprodukciji, redateljice Chintis Lundgren. Posebno priznanje dobio je glumac Gunnar Jonsson za ulogu u filmu 'Djevičanska gora' islandskoga redatelja Dagura Karia.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.