Hrvatski radio

Radio Pula

Prva obljetnica Teatra Fort Forno

10.02.2021.

07:35

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž/snimke zaslona/Facebook

Foto: kolaž/snimke zaslona/Facebook

Foto: - / -

Danas se obilježava prva godišnjica postojanja Teatra Fort Forno. Sjedište im je u Balama u kojima, kako sami rado ističu, imaju sve potrebne uvjete za izražavanje kreativnosti. Iza njih su tri premijerna naslova:"Putovanje kroz Zbrdazdoliju", "Jedna od sestara" i "U kažnjeničkoj koloniji".

"Godina iza nas posebno teška i zahtjevna bila je za nezavisnu kazališnu scenu. Unatoč svim poteškoćama, Teatar Fort Forno uspio je ostvariti tri premijerna naslova – "Putovanje kroz Zbrdazdoliju", "Jedna od sestara" i "U kažnjeničkoj koloniji", sudjelovati na festivalima i izvesti 30 repriznih predstava.

Prva je naša premijerna predstava namijenjena najmlađoj publici, "Putovanje kroz Zbrdazdliju", izvedena na prelijepom trgu Tomaso Bembo u Balama 2. lipnja 2020. Autorski projekt Roberta Raponje predstava je o prijateljstvu, toleranciji, strpljivosti, odgovornosti prema prirodi, zajedništvu, izmaštanom svijetu gdje vladaju ljepota i dobrota. Kroz Zbrdazdoliju vode mladi glumci Dominik Karaula i Grgur Grgić. Humorna monodrama "Jedna od sestara" autorice Kordelije Paladin i redatelja Roberta Raponje naša je druga premijerna predstava izvedena u Kazalištu Virovitica 20. lipnja 2020. U predstavi glumica Katica Šubarić utjelovljuje uloge sedam žena te promišlja o temama poput ženske ravnopravnosti ili jednakosti i postizanja ciljeva. "U kažnjeničkoj koloniji" Franza Kafke u režiji Vjere Vidov naš je treći premijerni naslov čija je izvedba bila 19. rujna 2020. u Kazalištu Virovitica. U toj dramsko lutkarskoj poemi, glumci Nenad Pavlović, Davor Tarbuk, Mihael Elijaš i Silvijo Švast svojom su zaigranošću predstavu uspjeli približiti izvornom predlošku, na razini gotovo dječje nevine i maštovite igre.

S našim smo predstavama sudjelovali na Virovitičkom ljetu, Osječkom ljetu kulture, Danima smijeha u Vukovaru, Festivalu slikovnice u Osijeku, Oljkiću i Rujanskom kliku u Osijeku. U našim predstavama imali su priliku uživati mali i veliki posjetitelji u Donjem Miholjcu, Medulinu i Vukovaru. S ponosnom naglašavamo sudjelovanje na 8. festivalu "Kreativna Afrika/Afrique Creative", odnosno Međunarodnom festivalu teatarskih karavana. Festival je zbog epidemioloških mjera održan online, no to nije spriječilo našu predstavu "Putovanje kroz Zbrdazdoliju" da bude sudionikom ovog važnog, međunarodnog festivala u marokanskom gradu Zagori u prosincu 2020.

Obilježavajući prvu godišnjicu našega djelovanja, zahvaljujemo svima na suradnji i pomoći. U godini koja je pred nama, svoj rad i djelovanje nastavljamo optimistično i kreativno", ističu u Teatru Fort Forno.

Voditeljica Teatra Fort Forno Jasminka Mesarić

Foto: snimka zaslona/Facebook

Foto: snimka zaslona/Facebook

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.