Hrvatski radio

Radio Pula

Pula kandidat za za prijestolnicu kulture 2020.

03.06.2015.

14:33

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pula je prije nekoliko dana, uz Dubrovnik, Rijeku i Osijek, ušla u finale izbora za prijestolnicu europske kulture 2020. godine. Pobjednik će biti poznat početkom iduće godine.

Teme demilitarizacije i bivše vojne prošlosti Pule osvojile su, čini se, članove žirija koji su odlučivali o tome koji će gradovi ući u finale izbora za Grad kulture 2020. godine. Natječaj je bio složen jer su uvjeti bili vrlo strogi, objašnjava članica autorskog tima Vlatka Kolarović. Izbor za Grad kulture - najveći je projekt Europske komisije i pri odabiru ključna je strategija kulturnog razvitka te tema koja može zaintrigirati Europu, dodaje Kolarović.

U projekt su uključeni i građani Pule pa je tako svoje izlaganje pred europskim žirijem imala i osnovnoškolka Katarina Jurić. Simbol pulske kandidature je astronaut koji nosi poruku velikog ljubitelja svemira, rođenog u Puli, Hermana Potočnika Nordunga. Kako objašnjavaju iz autorskog tima, vodili su se Nordungovim riječima koji je smatrao da ako čovjek dođe u svemir, nikada ne bi smio dopustiti ni jednoj vojsci da ga okupira.

Poslušajte prilog.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.