Hrvatski radio

Radio Pula

Retrospektivna izložba Bojana Šumonje u Puli

11.07.2015.

17:36

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Retrospektivna izložba pulskoga slikara Bojana Šumonje otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Prikazuje presjek četvrt stoljeća rada umjetnika kojega kritičari drže jednim od prvih hrvatskih postmodernista.

Retrospektivne izložbe Muzeja suvremene umjetnosti Istre godišnje predstavljaju po jednog značajnog istarskog umjetnika srednjega naraštaja kako bi se publika, a posebno ona mlađa, upoznala sa stvaralaštvom onih koji su stvorili suvremenu istarsku likovnu scenu. Izložba Bojana Šumonje nosi naziv Postojanost slikanja jer, premda po obrazovanju akademski kipar kiparstvom se vrlo rijetko bavio, objasnio je kustos Mladen Lučić.

Izložbu čini 60-tak radova iz različitih ciklusa. U ranijoj fazi Šumonja je sklon neobaroknoj misli, misticizmu, fantazmagoriji a napoznatiji je njegov ciklus Ovce kojim pokazuje da je socijalno i politički svjestan autor. Velike kompozicije prikazuju stada ovaca koje stisnute u pejzažu, međusobno isprepletene pokazuju svoju nemoć i lakovjerje.

Nakon Pule, izložba će biti postavljena u riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti a potom u galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.