Hrvatski radio

Radio Pula

Retrospektivna izložba povodom 30. obljetnice osnivanja Labin Art Expressa

19.03.2021.

07:34

Autor: Tomislav Šikić

Foto: LAE/ustupljena fotografija

Foto: LAE/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) u okviru projekta INSPIRACIJA, u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike, u DKC Lamparna organizira retrospektivnu izložbu L.A.E. (1991)–L.A.E. XXI (2021) povodom 30. obljetnice osnivanja kulturno-umjetničkog kolektiva Labin Art Expressa.

Putem fotografija, tekstova, dokumenata, video radova te dvije umjetničke instalacije (Subpolis i Antibabilon) labinskoj javnosti bit će po prvi put predstavljeno tridesetogodišnje djelovanje jednog od prvih kulturno-umjetničkih kolektiva u Hrvatskoj koji je snažno obilježio hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i razvoj civilnog sektora općenito, a Labin i njegovu rudarsku baštinu pozicionirali su u centar interesa hrvatske i svjetske javnosti i medija.

- Dvije obljetnice u 2021., 100. godina Labinske republike i 30. godina Labin Art Expressa, s okruglih 70 godina razlike samo su tranzicija onih istih snaga, uvjerenja i nakana s kojima su labinski rudari 2. ožujka 1921. ustali protiv izrabljivanja i ugnjetavanja od strane tadašnjeg fašističkog režima. L.A.E. je uvijek tu vezu s ponosom isticao u svom radu, jer borba za bolje uvjete rada i života, na žalost, nije gotova, a kraj joj se ni izdaleka ne nazire. U svom se djelovanju L.A.E, kako je istaknuto u tekstu povodom izložbe, referira na riječi čuvenogtalijanskog redatelja Piera Paola Pasolinija: “Ta aktualizacija, ta homogenizacija koju fašizam nije uspio postići, moć današnje konzumerističke civilizacije uspjeva savršeno ostvariti, uništavajući različite i posebne stvarnosti, zapravo, oduzimajući stvarnost različitim načinima da se osjećamo kao ljudi. … I mogu reći, bez sumnje, da je stvarni fašizam upravo ta konzumeristička civilizacija koja uništava Italiju. I to se događa tako brzo da na kraju postajemo svjesni kako je to što se dogodilo, unutar 5 do 10 godina, bila jedna vrsta noćne more u kojoj se Italija naočigled uništava i nestaje. I sada, budeći se iz te more, i gledajući oko sebe, shvaćamo da se više ništa ne može učiniti…” Jasno da je ono što je Pasolini rekao za Italiju, danas primjenjivo na gotovo cijeli svijet -  zaključuje Damir Stojnić, jedan od čelnih članova Labin Art Expressa pored osnivača Deana Zahtile. 

- Upravo iz tih razloga unutar Labin Art Expressa zalažemo se da snaga umjetnosti i diskurs umjetničkog promišljanja bude fundamentalna konstitutivna snaga društvenog uređenja Podzemnog grada 21. stoljeća, projekta grada-države koji se već neko vrijeme gradi u nekadašnjim podzemnim labinskim rudničkim prostorima, reguliranog njegovim Ustavom. Taj slobodni grad-država mišljen je kao umjetničko djelo, s osnovnim elementima trajnosti i univerzalnosti. Tom osnovnom principu konvergirat će ekonomija, zdravstvo i generalni socio-politički procesi kojima će se regulirati odnosi između građana Podzemnog grada i njegove Uprave temeljeni na osnovnim humanističkim kriterijima jednakih i nepovredivih prava za sve, bez obzira na spol, rasu, političko ili vjersko opredjeljenje - dodao je Stojnić. 

Retrospektivna izložba "L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)" bit će otvorena do 8. travnja 2021. godine. Otvorenje je u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.