Hrvatski radio

Radio Pula

Rovinj: predstavljen projekt XIIxII 2021 Ljubav/Amore/Love

06.12.2020.

07:31

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/čestitka

Foto: snimka zaslona/čestitka

Foto: - / -

U Rovinju je predstavljeno 14. izdanje kalendara i CD-a ljubavne tematike koje promovira dvanaest mladih likovnjaka u zadanoj tehnici grafike i isto toliko mladih jazz glazbenika iz Istre. U projektu je dosad, uključujući ovu godinu, sudjelovalo 812 glazbenika i 212 likovnjaka.

U Multimedijalnom centru, u Rovinju u petak 4. prosinca predstavljeno je najnovije izdanje projekta XIIxII 2021.

Pozdravivši prisutne ravnateljica POU-a Rovinj Dubravka Svetličić je najavila da će umjetnicima koji sudjeluju u projektu u narednom razdoblju MMC biti domaćin za izlaganje i razna događanja.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga je istaknuo da je za Rovinj čast što ima priliku ugostiti četrnaesto izdanje projekta: - Poruka koju odašilju umjetnici je  snažna jer ljubav u ovim vremenima dobiva novi značaj - fizičkim distanciranjem pojavljuje se rizik od emotivnog distanciranja i izolacije. Upravo je zbog toga više no ikad važno zadržati osjećaje ljubavi, solidarnosti te društvene bliskosti - smatra Paliaga. 

Glazbeni izbornik Branko Sterpin, višestruko nagrađivani pulski trubač, član Jazz orkestra HRT-a, više od deset godina voditelj pulskog Big banda i pokretač JazzIstra Orchestra, na audiozapisu predstavlja dvanaestero mladih glazbenika koji se bave jazz glazbom. 

Na predstavljanju audioizdanja nastupili su tenor saksofonist Manuel Manzin i gitarist Aleksandar Lukić sa skladbama "The Nearness of you" i "There will never be another you". Skladbu "Vague" autora Aleksandra Lukića Županija je nominirala za nagradu Porin u kategoriji br. 15 – najbolja skladba jazz glazbe. 

U likovnom dijelu projekta dobivene su originalne izvedbe radova uvrštene u kalendar na zadanu temu pod vodstvom Sanje Simeunović Bajec, slikarice i profesorice stručnih predmeta u pulskoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna i predsjednice udruge More. Zadana tehnika grafike prikazana je na radovima različitim pristupima i tehnikama otiskivanja, od dubokog, plošnog, visokog, protisnog do digitalnog tiska, a radovi su bili izloženi na predstavljanju. 

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica zahvalio je svim umjetnicima na suradnji u realizaciji projekta u kojem je dosad, uključujući ovu godinu, sudjelovalo 812 glazbenika i 212 likovnjaka. Likovni radovi doniraju su Muzeju suvremene umjetnosti Istre za fundus, a nosači zvuka radiopostajama. 

- Projekt je nastao s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, da bismo im osnažili status i pružili im odskočnu dasku, izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo. Kalendar i CD, pored svega navedenog, služe i kao protokolarni pokloni Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske - poručio je počelnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.