Hrvatski radio

Radio Pula

Samostalna izložba Alessandre Benčić "Micro"

26.02.2021.

08:00

Autor: Tomislav Šikić

Foto: HDLU Istre/ustupljena fotografija

Foto: HDLU Istre/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U 14 sati, u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre upriličit će se otvorenje samostalne izložbe njihove članice Alessandre Benčić. Izložbu će otvoriti dopredsjednica HDLU-a Istre Iva Gašparić.

Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka i može se razgledati radnim danima od 9 do 15 sati, a bit će omogućen i videopregled izložbenog postava na službenim internetskim platformama HDLU-a Istre (YouTube, Facebook). 

BIOGRAFIJA

Alessandra Benčić rođena je 1993. u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarstvo, a zatim upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2012. i diplomirala smjer slikarstvo kao prvostupnik 2016., a magistrirala 2018. godine. Bavi se slikarstvom, istražuje mikrosvjetove pojedinaca, grupe i mase ljudi te nivoe komunikacije i percepcije kroz boju i plohu. Skupno je izlagala u Puli, Splitu, Rijeci, Bakru, Lovranu, Motovunu, Poreču i Rovinju te sudjelovala u projektu ''Buisness&Art'' izradom statue za PRO.PR Awards 2015. godine. Bila je član studentskog žirija 22. međunarodnog kazališnog festivala PUF 2016. godine. U Domu za odrasle osobe ''Vila Maria'' u Puli vodila je radionice Dizajn Art Tekstila 2017. i radionice shibori tehnike oslikavanja tekstila 2018. godine.

U studenom  2018. u Studentskom Centru Pula i u veljači 2019. u galeriji Cvajner realizirala je dvije samostalne izložbe. Živi i radi u Puli . 

 "MICRO"

Radovi su nastali tijekom 2020. i 2021. u tehnici tuša, akvarela i akrila na papiru. Autorica o njoj piše: 

"Mikro (micro; simbol µ), potvrđen 1960., dolazi iz starogrčkog μικρός (mikros), što znači vrlo mali, sitan, golim okom nevidljiv.

Izložba ''MICRO'', u nazivu velikim slovima u kontrastu sa značenjem, slikarski je nastavak mojeg istraživanja o boji kao likovnom elementu u kojem, kao i kroz prijašnje radove, istražujem, promatram, preispitujem, učim i zaključujem o boji i uz pomoć boje.

Ovi radovi rezultat su i materijalni dokaz mojeg promišljanja o pojmu slobode i procesu u likovnom izražavanju kroz boju i plohu. Pigmentima i vodom te manipulacijom istih želim opisati i zapisati ono što je oku nevidljivo, ali snažno prisutno uz dozu slučajnosti i neizvjesnosti.

Radovi opisuju moj „mikrosvijet“ u kojem boju koristim u svrhu komunikacije, prepoznavanja i rješavanja određenih problema kroz različite slikarske pristupe  koji ovise o  raspoloženju i mogućnostima. Preispitujem utvrđene definicije o boji, njenom djelovanju, značenju i ujedno stvaram vlastitu simboliku boja.

U tim radovima boja predstavlja puno više od likovnog elementa, koristim je kao sredstvo  za očitavanje i osvješćivanje  emocija koje su sakrivene, potisnute, izgubljene, pretjerano izražene i nedefinirane. Cilj mi je da se, kao autor, u radovima pronađem, a promatraču dam priliku da se u njima izgubi."

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.