Hrvatski radio

Radio Pula

Samostalna izložba Slavice Marin "Dišem čisti zrak"

02.02.2021.

07:53

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž/ustupljene fotografije

Foto: kolaž/ustupljene fotografije

Foto: - / -

U galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, Zagrebačka 4, Pula, u 14 sati bit će otvorena samostalna izložba članice Društva Slavice Marin pod nazivom "Dišem čisti zrak". Zbog epidemioloških mjera otvorenje izložbe bit će zatvoreno za javnost, no moći će se pratiti putem prijenosa uživo.

LAKŠE SE DIŠE! 

"Negdje izmedu dominantne političke spektakularizacije problema odrżivosti ovoga planeta i nastajućeg globalnog pokreta ekološkog aktivizma, sa svojim prepoznatljivim medijskim ikonama, postoje stotine i stotine umjetničkih reakcija no aktualna i uznemirujuća stanja zagadenosti našeg okoliša. Podalje od halabuke političkih panela, korporativnih mimikrija i pseudosocijalne empatije «društveno odgovornih» kompanija, ali najčešće i izvan eko-utopizma civilnog sektora ili njihovih radikalnih aktivističkih poteza, umjetničke reakcije mali su, izolirani i slabo primijećeni otpor dominantnom proizvodnom i funkcionalnom modelu djelovanja globalnog kapitalizma. Stisnuti u aseptične bijele kubuse galerija ili nevoljko prepušteni u, inače dostupne, zone javnog prostora, umjetnički aktivisti imaju, dakle, ograničenu moć u stvarnoj promjeni stanja ili tek neznatan utjecaj no vladanje kapitala, ali nesumnjivo nose potencijalnu ili stvarnu, nemjerljivu moralnu snagu i duhovni poticaj.

Kada nisu lukavstvom institucija i manipulacijom sistema usisani u ralje kulturnog turizma, kada su, dakle, izbjegli biti funkcionalni dio aktualnog trenda urbane ekonomije, ti radovi imaju ne samo opći emancipatorski značaj, nego su u nekim segmentima i u funkciji izravne kritike društvenih anomalija, u ovom slučaju alarmantnih podataka iz izvješća ekoloških politika.

Duboko svjesna svih opasnosti koje prijete eko-sustavu Zemlje, Slavica Marin u svom radu već godinama prakticira kritički i polemički odnos prema nekim od otvorenih problems zaštite prirode i živih bića. Budući do nije znanstvenica i ekološka aktivistica i ne pripada nekoj od ranjivih skupina neposredno izvrgnutih razornim posljedicama tzv. napretka, nego je umjetnica, njezini su alati, mogućnosti djelovanja i jezik kojim se služi ograničeni no imanentna sredstva umjetničkog govora. Taj je govor, dakako, posve individualna kategorija, pri čemu su vokabular, sintaksa, forma, semantika i druge mogućnosti čitanja jezika u ekskluzivnoj ovlasti autorice, a ne okvir indirektno normiran od struktura koje se želi propitivati, kritizirati i izlagati javnoj pažnji.

Slavici Marin nisu potrebni složeni alati niti komplicirani govor o društvenim anomalijama: minimalistički pristup podrazumijeva pažljivi izbor sredstava i njihovu «efikasnu» upotrebu. Kad kažemo «izbon›, doista mislimo na izdvajanje nekih predmeta i materijala iz neposrednog okoliša i njihovo postavljanje u neki novoznačenjski kontekst. Za to je, naravno, potrebna metoda ready-madea, aproprijacije, parafraze i svih sličnih postupaka pomoću kojih se običan banalni predmet pretvara ili u estetski objekt ili se reciklira u predmet novog značenja ili se, pak, dekontekstualizacijom i defunkcionalizacijom materijalu daje nova regenerativna vrijednost i transsimboličko značenje.

Statični izložbeni dio gotovo uvijek prati peJormativna dionica u kojoj umjetnica vlastito tijelo tretira kao živu skulpturu - nositelja gotovo izravne poruke. Ni u slučaju ove izložbe radnje, metode i sredstva ne kompliciraju se: projekt s ekološkom temom o problemima s kvalitetom zraka koristi samo dva predmeta i dva postupka!

S jedne strane no zidovima galerije pravilno su nanizani standardni industrijski proizvedeni filteri za pročišćavanje zraka, a s druge strane, u performativnom dijelu, autorica se, s aluzijom na svoje poznate «modne revije», pokriva predimenzioniranom šupljikavom kutijom, koja simbolizira ironičan i paradoksalni proizvod suvremene civilizacije i potrošačkog društva: konzervu s komprimiranim čistim (recimo, alpskim) zrakom.

Estetizacija postava, pravilni, geometrijski raspored «izložaka», permutacija serijalno izradenog metalnog filtra,

relacija izmedu statičnog izložbenog dijela i minimalnog, koreografiranog kretanja tijela s objektom upućuju no mimikrijski karakter i kamuflažnu metodu projekta «Dišem čisti zrak›. Za taj je postupak, dakako, potrebna povelika doza cinizma i oporoga humora: bez njih ne bi bila moguća ono vrsta transgresije koja realno pretvara u imaginativno, a imaginaciju uozbiljuje kao realnu dimenziju", stoji u osvrtu na najavljenu izložbu koji je pripremio Marijan Špoljar. 

Slavica Marin rodena je u Banjaluci. Od 198ó. živi i radi u Umagu. Diplomirala je povijest umjetnosti no Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Vlasnica je i voditeljica Galerije Marin od 1997. godine. Članica je HDLU-a Istre. Kroz svoj je umjetnički rod već niz godina poznata likovnoj publici u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Realizirala je niz slika, skulptura, objekata, instalacija i performansa koje je predstavila no više samostalnih i skupnih izložbi. Nagradivana je nekoliko puta. Sudjelovala je u radu nekoliko likovnih kolonija, festivala i art-rezidencija. Kroz svoj rod, bilo u kojem mediju se izražava (performansi, skulpture, slike, objekti, instalacije) govori o gorućim problemima suvremenog društva, ekologiji i konzumerizmu te neskladu prirode i društva. Godine 2017. osnovala je Park skulptura no odlagalištu smeća, gradskom deponiju Grada Umaga.

Prijenos uživo bit će omogućen na Facebook stranicama HDLU Istre, a izložba će biti otvorena do 24. veljače radnim danima od 9 do 15 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.