Hrvatski radio

Radio Pula

Subversive festival i Fela Kuti u PFT-u

13.05.2022.

10:10

Autor: HRT

Fela Kuti

Fela Kuti

Foto: PFT / ustupljena fotografija

U 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice kao najavu 15. Subversive festivala prikazat će dokumentarni film "U potrazi za Felom" u kojem oskarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražuje buran život legendarnog glazbenika i političkog aktivista Fele Kutija. Prije projekcije filma ovogodišnji 15. Subversive Film Festival koji će se održat u Zagrebu od 15. do 22. svibnja najavit će direktorica i selektorica festivala Dina Pokrajc, a teorijski dio festivala 15. Subversive Forum preko Zoom-a predstavit će direktorica Foruma Karolina Hrga.

Subversive Festival je interdisciplinarna platforma unutar koje politička teorija i film zajedničkim snagama pokušavaju poljuljati status quo, identificirati estetike otpora te njegovati radikalan pristup filmu, teoriji i praksi. U fokusu je potencijalna transformacije neoliberalne svakodnevice te uloga koju umjetnost i kultura mogu odigrati u tom pothvatu. Pokrenut je 2008. godine u povodu obilježavanja 40. obljetnice globalnih demonstracija 1968. godine, sastoji se od filmskog i teorijskog djela, te je jedan od najvažnijih progresivnih festivala u regiji.

U potrazi za Felom prikazuje kontroverzni život, sjajnu glazbu te neosporan kulturni i politički utjecaj legendarnog tvorca afrobeata - Fela Kutija. Svojim utjecajem pridonio je demokratskim promjenama u Nigeriji i promovirao panafričku politiku u svijetu. Stalan politički progon čovjeka koji je dovoljno hrabar suprotstaviti se korumpiranoj afričkoj vladi i nekonvencionalan stil života učinili su ga jednim od najkontroverznijih glazbenika svih vremena. Uz to, njegov život je svjedočanstvo o transformativnoj moći glazbe za društvene i političke promjene. Snaga i potencijal Feline poruke i danas je posve aktualna - izražavaju je politički pokreti potlačenih ljudi koji Felinu glazbu i poruku koriste u svojoj borbi za slobodu.

Ulaz na projekciju je besplatan.


Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zooma:


bit.ly/SubversiveFelaPFT

Meeting ID: 814 9356 0060

Passcode: 447984


Subversive festival

Subversive festival

Foto: PFT / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

12 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR