Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski dan poezije i Poetski tren

21.03.2021.

11:56

Autor: Tomislav Šikić

Gordana Kovačić (Foto: Marko Fröhlich)

Gordana Kovačić (Foto: Marko Fröhlich)

Foto: - / -

Obilježavamo Svjetski dan poezije. Prava je to prilika da podsjetimo na važnost čitanja poezije u Godini čitanja u Hrvatskoj. Projekt "Poetski tren" koji već gotovo godinu dana promovira suvremenu hrvatsku poeziju zasigurno zavređuje pozornost.

Postoji kao kanal na YouTubeu te kao stranica na Facebooku. Autorica projekta Gordana Kovačić željela je, kako kaže, u uvjetima pandemije koronavirusa koja nas je zatvorila u domove, ponuditi zajednici željnoj kulturnih sadržaja nešto što i inače manjka u kulturnoj ponudi ili je slabo zastupljeno u medijskom prostoru – suvremenu hrvatsku poeziju. Osmislila je jedinstven način prezentacije u kojem svoje govorne interpretacije sljubljuje s glazbom i likovnim sadržajem pa je konačni rezultat novo umjetničko djelo – poetski video. Platforma time promovira ne samo stvaralaštvo pjesnika nego i glazbenih i likovnih umjetnika.

- U početku sam koristila slike, odnosno fotografije iz javne domene pažljivo ih birajući, no odmah sam shvatila da se zahvaljujući formatu videa može ponuditi više te prezentirati umjetničke radove hrvatskih slikara i fotografa, štoviše oblikovati video-izložbe onda kada pripremam pjesmu čije trajanje podržava prezentaciju više radova. Poetski trenovi traju kratko, minutu i pol do dvije, no pjesme od dvije i pol, tri minute omogućuju “postavljanje” izložbe. I tako je počeo kontakt s fotografima i slikarima radi dobivanja dopuštenja za korištenje njihovih radova u izradi poetskih trenova. Do sada su tako uz poeziju izlagani radovi Vatroslava Kuliša, Sebastijana Dračića, Tatjane Politeo, Gorana Lebinca, Vlatka Čerića, Maje Strgar Kurečić, Andreja Tomića, Darije Jelinčić, Marka Fröhlicha, Maje Bachler, Monike Meglić kojima sam zahvalna na suradnji - kaže Gordana Kovačić. 

 

Foto: Darija Jelinčić/ustupljena fotografija

Glazba u videu također nije odabrana slučajno. Kovačić svojim glazbeničkim iskustvom tom segmentu videa pristupa promišljeno i domišljato. Na početku se služila isključivo već postojećom glazbom, a s vremenom je i tu došlo do promjena. Kakvih?

- Bila sam uvjerena da bi moji dragi prijatelji i kolege jazzisti imali što za reći – svojim instrumentima. I pjesnici i jazzisti eksperimentiraju i pomiču granice. Kontaktirala sam najprije trombonista i skladatelja Mirona Hausera koji je odmah pristao i proizveo impresivnu glazbenu kreaciju na stihove Krešimira Mićanovića. A zatim su svoj originalan i također dobrovoljan doprinos na zadane pjesme dali Saša Nestorović, Miro Kadoić, Viktor Lipić, Bojan Z, Ana Brnardić, Zoran Puljek, Adrian Oproiu... lista suradnika raste. Kažu da im je poezija bila nov i neobičan izazov, iskustvo koje bi rado ponovili, što neki već i jesu. Svima sam iznimno zahvalna jer su upotpunili doživljaj poezije i zapravo doprinijeli stvaranju novog umjetničkog djela, poetsko-glazbenog – zaustavimo li se samo na zvuku - ističe autorica "Poetskog trena".

Od prvog poetskog trena mlade i nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg objavljenog u prošlogodišnoj Noći knjige pa do danas, zbirka "Poetskog trena" narasla je na gotovo 80 naslova. Među njima su pjesme Sonje Manojlović, Arsena Dedića, Andriane Škunce, Tonka Maroevića, Dorte Jagić, Ivice Prtenjače, Milka Valenta, Marija Suška, Andrijane Kos Lajtman, Miloša Đurđevića, Marka Pogačara... Iako platforma promovira hrvatsko pjesništvo, među objavljenim naslovima je i nekoliko stranih autora poput Louise Glück, Ane Ahmatove, Charlesa Bukowskog, Williama Carlosa Williamsa, Manuela Bandeire.

Premda je Poetski tren pokrenut uslijed pandemije koronavirusa sa željom da ljudima zatvorenima u domove ponudi kvalitetan online sadržaj, nastavit će živjeti i nakon pandemije jer pokazuje se da u digitalno doba zanimanje za ovakav način čitanja i doživljaja poezije postoji. Poetski tren naime na svojem YouTube kanalu broji više od 16.000 pregleda.

- Pozivam sve poklonike poezije, no i one koji se ne smatraju ljubiteljima poezije, da barem na Svjetski dan poezije izdvoje tren za Poetski tren. Suvremena hrvatska poezija uistinu je vrijedna čitanja, vrijedna da joj se posveti i više od trena - zaključuje Gordana. 

 

Poetski tren - pjesma Drustvena distanca

Poetski tren - pjesma Vino je ispralo

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR