Hrvatski radio

Radio Pula

U Dnevnom boravku Rojca otvara se izložba društva CRUX

05.02.2021.

07:53

Autor: Tomislav Šikić

Foto: DC Rojc/ustupljena fotografija

Foto: DC Rojc/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U unutarnjem dvorištu DC-a Rojc u 19 sati bit će otvorena izložba radova umjetnika okupljenih u CRUX - društvo vizualnih umjetnika. U Dnevnom boravku izložit će radove Tee Bičić, Erosa Čakića, Fulvia Juričića, Ivana Obrovca, Roberta Paulette, Andija Pekice, Boruta Skoka, Gee Rajić i Josipe Škrapić.

Uz radove koji se nalaze u mapi CRUX MMXX, na izložbi će izložena biti i djela izrađena u različitim tehnikama iz perioda ili faze koji su vezani za motive u grafikama pojedinih autora.

Grafička mapa CRUX MMXX inicijacija je rada novoosnovanog društva vizualnih umjetnika CRUX, okupljenog protekle godine na inicijativu Erosa Čakića. Udruga CRUX osnovana je prvenstveno s namjerom edukacije na području vizualnih umjetnosti, kako u praksama tako i u teoriji. Osim renomiranih i  već dobro poznatih umjetnika s područja Istre, članova udruge, koji će kroz program edukacije imati mogućnost prenijeti svoja znanja i iskustva dalje, u svoj rad uključuje i vanjske suradnike srodnih disciplina, vizualne umjetnike ili teoretičare.

Prva godina rada na području edukacije bila je ograničena situacijom nastalom uslijed nenadanog širenja virusa COVID - 19 te se planirani program nije mogao ostvariti, no kako bi se ipak obilježila godina nastanka Društva, izrađena je grafička mapa članova udruge, kojoj su se priključili i mnogi suradnici. Prvu grafičku mapu, svake će godine naslijediti nova te ćemo nakon niza godina, osim vrijedne grafičke zbirke, pregledom mapa dobiti uvid u tijek i razvoj recentnog stvaralaštva na ovim prostorima.

Mapu CRUX MMXX čini 10 grafičkih listova i devet autora. Ovogodišnje izdanje mape u tehnici je digitalnog tiska, no s namjerom prezentacije i drugih grafičkih tehnika u nadolazećim godinama. Kroz 10 grafičkih listova predstavljeno je devet autora s po jednom grafikom uz iznimku osnivača i idejnog začetnika, Erosa Čakića, koji se predstavlja s dvije grafike. U izbor grafika ovogodišnje mape uvrštena je i grafika pokojnog akademskog slikara i profesora Ivana Obrovca, čiji lik i djelo simbolizira začetke edukacije u likovnim umjetnostima na području Istre, te je sinonimom zasnivanja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. 

Autori koji su doprinijeli nastanku grafičke mape:

Tea Bičić, autorica s labinskom adresom predstavlja se s grafikom naziva Red.

Eros Čakić sudjeluje s dva grafička lista: Klaun i Random, od kojih prvi predstavlja njegovo stvaralaštvo s kraja 80 – ih godina, a drugo njegov recentni rad.

Grafika Fulvia Juričića rad je s početka 2000.-ih iz serije Nove slike.

Grafika "Un musicien antique", rad iz 1983., predstavlja Ivana Obrovca, majstora i učitelja koji je mnogima uspio prenijeti stav i pristup umjetničkom stvaralaštvu, kao pozivu.

Robert Pauletta predstavljen je grafikom Picigin Boogie – Woogie, recentnim radom iz protekle godine.

Andi Pekica sudjeluje s radom pod nazivom Studija za bestijarij iz slikarskog ciklusa akrila na platno koji je naknadno digitaliziran za ovu prigodu.

Grafika Gee Rajić, naziva Kukuljac, odlikuje se narativno–ilustrativnim izričajem.

Borut Skok, jedan od članova društva CRUX, pridružio se mapi s grafikom Materia X.   

Josipa Škrapić, članica CRUX-a i poput Gee Rajić predstavnica tek stasale generacije autora, sudjeluje s grafikom Simulacrum.

Događaj je organiziran uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Broj posjetitelja ograničen je na 25. Na ulazu je uz mjerenje temperature i dezinfekciju ruku potrebno ostaviti kontakt podatke. Svi posjetitelji su obvezni nositi maske te pridržavati se razmaka od dva metra.

Koordinator društvenih mreža DC-a Rojc Jan Franjul

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.