Hrvatski radio

Radio Pula

U Rovinju počinje 3. Avantgarde Jazz Festival

03.05.2013.

09:47

Autor: Ludvik Slana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncertom Rudresh Mahnatappa's Gamak kvarteta, večeras u Rovinju počinje Treći Avantgarde Jazz Festival. U Multimedijalnom centru nastupit će četvorica vrsnih džezista predvođenih najboljim alt saksofonistom u prošloj godini prema izboru uglednog glazbenog časopisa Down Beat.

Saksofonist, skladatelj i glazbeni pedagog Rudresh Mahnathappa svestrani je umjetnik koji u svojem stvaralaštvu ujedinjuje glazbeno nasljeđe različitih kultura, a obogaćuje ga vlastitim izričajem suvremenog džeza. Najčešće se oslanja na tradicijsku indijsku glazbu, ali istražuje i nove glazbene mogućnosti u spajanju različitih glazbenih žanrova kako bi pokrenuo nove modele i uputio na smjer u kojem bi se džez stvaralaštvo 21. stoljeća moglo razvijati.

Kako bi indijsku glazbu što bolje utkao u džez, Mahnathappa je istražuje na izvorištu u Indiji, kroz naukovanje ali i suradnju s majstorima karnatik i drugih idioma indijske glazbe koja se poput džeza ostvaruje kroz improvizaciju. Njegovu su darovitost uočili i legendarni džez glazbenici koji rado surađuju s njim, pa je tako Rudresh Mahanthappa dosad surađivao s Clarkom Terryem, Jackom De Johnetteom, Bunkyem Greenom i Daniom Perezom.

Treći Avantgarde Jazz festival ugostit će do 13. srpnja svjetski poznata džez imena, a posjetitelji će već 25. ovoga mjeseca moći slušati džez orkestar HRT-a i Ricarda Luquea. Svi koncerti počinju u 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.