Hrvatski radio

Radio Pula

13:01 / 10.06.2022.

Autor: HRT

XXIX. Verši na šterni

Verši na šterni - pozivnica

Verši na šterni - pozivnica

Foto: Gradska knjižnica Poreč / ustupljena fotografija

Gradska knjižnica Poreč poziva na XXIX. Susret čakavskih pjesnika VERŠI NA ŠTERNI i promociju istoimene zbirke pjesama u subotu, 11. lipnja 2022. godine u 19 sati u Vižinadi na Battistellinoj šterni.

Organizator svake godine raspisuje natječaj kojim poziva pjesnike koji pišu na čakavštini da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme. Uvaženi izbornik izabire najuspješnije, čiji stihovi ostaju trajno zabilježeni u zajedničkoj zbirci sudionika susreta „Verši na šterni“, koja predstavlja vrijednu ostavštinu pjesnika iz različitih krajeva čakavskog idioma.


Kako bi se postigla što veća objektivnost i raznolikost svake je godine izbornik drugi stručnjak poznavatelj književnosti. Ovogodišnji izbornik, docent, dr. sc. Filip Galović, između pristiglih 226 novih i neobjaljenih pjesama iz pera 90 autora, izabrao je njih 60 za tiskanje u zbirci pjesama XXIX. Verši na šterni.


Dr. sc. Filip Galović rođen je u Splitu, docent je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu gdje predaje više predmeta iz jezikoslovlja, prvenstveno iz područja dijalektologije. Voditeljem je znanstvenog projekta Dijalektološka i sociolingvistička istraživanja hrvatskoga jezika te je suradnikom na više drugih projekata. Svoje brojne dijalektološke studije, s naglaskom na čakavske idiome, temelji na sustavnim terenskim istraživanjima, a svojim angažmanom u suradnji s lokalnim institucijama te kroz svoj znanstveni i nastavni rad njeguje mjesne govore i hrvatsku kulturnu baštinu. Autor je dviju knjiga te mnogih znanstvenih i stručnih radova, uredio je više dijalektalnih pjesničkih i proznih knjiga te objavio popratne studije u njima, a redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim skupovima predstavljajući široj javnosti neraskidivu vezu hrvatskog jezičnog identiteta i njegove baštine, tradicije i kulture.


Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč, u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje akademska slikarica Tea Bičić, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija “na broju 8“.


U 19 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici koji će kazivati svoje stihove, a izbornik, doc.dr.sc. Filip Galović, predstavit će zbirku te će tako ova vrijedna pjesnička manifestacija nastaviti svoju višedesetljetnu tradiciju.


Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.