Hrvatski radio

Radio Pula

Zakantajmo istrijanske kante

14.09.2013.

10:02

Autor: Ludvik Slana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras s početkom u 19 sati u Baratu će se održati 17. susret pjevača "Zakantajmo istrijanske kante". Publici će se predstaviti izvođači s istarskim dvoglasnim pjevanjem na tanko i debelo te bugarenjem s područja sjeverne Istre.

Pjevanje na tanko i debelo danas će odzvanjati u selu Baratu na Roveriji. U tom se dijelu istarskog poluotoka oduvijek njegovala i čuvala kanta i svirka s netemperiranom izvedbom koja i danas nakon desetljeća oduševljava publiku željnu iskonske pjesme i glazbe nastale kod težaka koji je u trenucima odmora našao vremena da tešku svakidašnjicu pretoči u pjesmu i stihove.

Neprocjenjivu vrijednost i potrebu čuvanja i njegovanja tradicijske istarske narodne baštine prepoznao je i priznati etnomuzikolog pokojni Renato Pernić koji je bio pokretač susreta istarskih narodnih pjevača i svirača. Organizatori susreta su Općina Kanfanar i Daniele Pernić.

Više u tonskom prilogu u kojem govori i umjetnički direktor manifestacije "Zakantajmo istrijanske kante" Daniele Pernić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.