Hrvatski radio

Radio Pula

Zarozgajmo na Ćićariji

08.06.2013.

10:00

Autor: Ludvik Slana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je zbog vremenskih nepogoda dvaput pomaknut termin održavanja, u nedjelju 9. lipnja će se na Ćićariji u Lanišću održati šesta velika tradicionalna smotra tradicijske vokalne glazbene baštine Hrvatske pod nazivom 'Zarozgajmo na Ćićariji'.

Nastupit će dvadesetak vokalnih skupina s oko stop pedeset izvođača gotovo iz cijele Hrvatske koji će se posjetiteljima predstaviti izvedbama vrijedne narodne glazbene baštine.

U prekrasnom ambijentalnom prostoru Lanišća smještenog u srcu Ćićarije zapjevat će vokalne skupine gotovo iz cijele Hrvatske s akcentom na tradicijske napjeve istarskog kanta na takno i debelo, ćićskog bugarenja do bitinada, rozgalica, ojkanja, ganga i rera. Jedinstvena je to prigoda da se na jednom mjestu mogu usporediti sličnosti i razlike tradicijskih napjeva koji se prenose iz generacije u generaciju.

Glavni dio manifestacije počinje u 17 sati, a prethodit će popratni programi od 13 sati koji uključuju besplatnu degustaciju ćićskog menija, izložbu Zorka Ziralda 'Kamen, drvo, boje', predstavljanje zbirke pjesama 'Zbirka Mediterranea' Vladimira Pernića, predavanje dr. Ivana Lesingera o upotrebi samoniklog jestivog bilja, a moći će se pogledati i radovi korisnika Dislociranog dnevnog boravka Lanišće, jumbo slike iz serijala 'Zarozgajmo na Ćićariji' Voljena Grbca i Davida Ivića.

U sklopu smotre održat će se prigodna izložba domaćih rukotvorina i proizvoda. Nositelj projekta i organizator je općina Lanišće, producent Udruga za kulturu Histriart, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, HDS-ZAPM te Matica Hrvatska ogranak Lanišće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.