Hrvatski radio

Radio Pula

Zavičajna zbirka Depiera - simbol Tinjana

12.12.2020.

17:18

Autor: Slađana Bukovac

Vittorio Depiera (Foto: Zavičajna zbirka Tinjan/Facebook/snimka zaslona)

Vittorio Depiera (Foto: Zavičajna zbirka Tinjan/Facebook/snimka zaslona)

Foto: - / -

Zavičajna zbirka Enrico Depiera cjeloživotni je projekt posljednjeg muškog člana plemićke obitelji Depiera. Obitelj se u Tinjan doselila u 16. stoljeću iz Karnije, a osim bogate etnografske zbirke Tinjanu je ostavila najstariju fotografiju ikad snimljenu u Istri te dragocjene povijesne dokumente.


Neobičan portal s glavom vojnika krije malo poznato kulturno blago središnje Istre. Vjenčana fotografija Giuseppea i Amalije Depiera najstarija je poznata fotografija u cijeloj Istri.

- Fotografija je snimljena 1853. godine, nije još točno utvrđeno tko je autor fotografije, no pretpostavljam da se radi o putujućem fotografu koji tada djeluje na području Istre. I specijalna je po tome što je dosada jedina otkrivena koja je napravljena povijesnom tehnikom izrade fotografije kalotipije ili takozvani slani papir - kaže Ivan Smoljan, voditelj Zavičajne zbirke Enriko Depiera

Biskup i preporoditelj Juraj Dobrila četrdestih se godina 19. stoljeća dopisuje s Marijom Depiera. Tema je vrlo konkretna: studij njezina sina ne napreduje kako bi trebalo. Depiere su se u Tinjan doselili s reputacijom vrhunskih krojača. Tu su postajali svećenici, načelnici, župani, a jedan od njih čak je postao gradonačelnik Trsta.

- Područje je bilo raseljeno i stanovništvo se uglavnom bavilo poljoprivredom. Trabala im je ta struka i obrtnici koji će pomoći i unaprijediti kvalitetu života te pokrenuti gospodarstvo - objašnjava Nina Brečević, članica  Udruge Zavičajne zbirke Enriko Depiera.

Među eksponatima je i zbirka molitvenika te jedan od devet klavira koji su u 19.stoljeću postojali u Tinjanu. Tu su i brojne fotografije jednog od prvih fotografa amatera u Istri, Vittoria Depiere. Taj je rovinjski odvjetnik već krajem 19. stoljeća uživao u putovanjima i fotografiranju. Hobijima koje obično vežemo za suvremeno doba.

 

Anna i Vittorio Depiera (Foto: Zavičajna zbirka Tinjan/Facebook/snimka zaslona)

Anna i Vittorio Depiera (Foto: Zavičajna zbirka Tinjan/Facebook/snimka zaslona)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.