Hrvatski radio

Radio Pula

Završen Međunarodni slikarski natječaj "100 umjetnika kontra korone"

07.01.2021.

11:48

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž/Fortuna Art/ustupljene fotografije

Foto: kolaž/Fortuna Art/ustupljene fotografije

Foto: - / -

Završen je online natječaj pokrenut na inicijativu Darija Marenića, na koji se odazvalo više od 100 akademskih i profesionalnih autora diljem svijeta. Prevladavale su teme straha, izolacije, zaštite te nade u prevladavanje pandemije prouzročene koronavirusnom.

Na natječaj su pozvani akademski slikari da kroz umjetničke slike prikažu svoje viđenje borbe protiv bolesti uzrokovane virusom COVID-19 i iskažu svoje razmišljanje o nastaloj situaciji. Ideja je bila virtualno okupiti autore iz cijelog svijeta, a kad uvjeti to budu dopuštali, organizirati izložbu radova u galerijskom prostoru.

100 umjetnika kontra korone - 100 Künstler gegen Corona -  100 artists counter corona - 100 artistes contre la couronne - 100 артистов в борьбе с короной - Korona virüse karşı - 100 sanatçı - 100 ζωγράφοι εναντίον του κορωνοϊού

U ožujku 2020., u vrijeme potpunog zatvaranja, umjetnost je bila svedena na margine. Umjetnici su ostali bez narudžbi i publike, a neki i bez mogućnosti djelovanja.

Dario Marenić ostvario je natječaj u suradnji s udrugom likovnih umjetnika Fortuna-ART. Projekt je koordinirala članica Udruge Karolina Bartulović.

Dok je tema slika bila zadana, umjetnicima je bila dana sloboda izbora materijala, tehnike rada i dimenzije djela.

Umjetnički radovi počeli su stizati od travnja 2020. Tijekom devet mjeseci, odnosno osam sesija, zaprimljeno je 130 prijava. 

Na natječaj su se odazvali autori iz svih dijelova svijeta - iz Bugarske, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Švedske, Francuske, Armenije, Nigerije, SAD-a, Kanade, Australije, Turske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Španjolske, Nizozemske, Indije, Malezije, Japana, Perua, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore te Hrvatske.

Nastala je bogata galerija u različitim tehnikama - od skica, crteža, slika, skulptura, mix medije, stripa, kolaža do video radova. 

Galerija odabranih slika dostupna je na Facebook stranici 100 umjetnika kontra korone i u Grupa 100 umjetnika kontra korone a uskoro i u virtualnoj galeriji www.eldaart.com

Od pristiglih prijava otkupljeno je u prvoj fazi 12 slika koje su reproducirane u promotivnom kalendaru ELDA za 2021. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.