Hrvatski radio

Radio Pula

Ženijalni dani i mjesec Frankofonije

09.03.2023.

10:45

Autor: HRT

Ženijalni dani

Ženijalni dani

Foto: Kino Valli / ustupljena fotografija

Povodom Međunarodnog dana žena u Kinu Valli i u 28 kina diljem Hrvatske održavaju se Ženijalni dani, program koji devetu godinu zaredom slavi snagu i moć žena.

Program otvara 9. ožujka optimistična drama Noćni putnici (M. Hers), u kojemu pratimo Élisabet (C. Gainsbourg) koju je napustio muž i ostavio je da se sama brine o njihovo dvoje djece i koja uz, noćni posao, u okrilje svog doma prihvaća i novu članicu. Film o upornim i hrabrim ženama koje su razotkrile jedan od najvećih seks skandala u filmskom svijetu i zauvijek promijenile američku kulturu, Ona je rekla (M. Schrader), na rasporedu je 10. ožujka u 21 sat, dok će se Saint Omer (A. Diop), višestruko nagrađivani film i francuski kandidat za nagradu Oscar, prikazati 11. ožujka u 19 sati. Film je inspiriran istinitom pričom o čedomorstvu, a prati Ramu, spisateljicu koja prisustvuje suđenju kako bi priču iskoristila za pisanje moderne adaptacije drevnog mita o Medeji. Program zatvara zabavan i inspirativan igrani film za cijelu obitelj o neobičnoj i hrabroj djevojci zarazne energije i pozitive, Rocca mijenja svijet film (K. Berath), o jedanaestogodišnjoj djevojčici odrasloj s ocem astronautom, koja svoj nekonvencionalni karakter i snalažljivost primjenjuje i izvan joj poznate obiteljske okoline.


Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u sklopu programa Ženijalni dani, koji će se održati u 28 kina diljem Hrvatske, donosi ženske priče, a gledatelji će imati priliku pogledati izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu. Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.


Povodom proslave Međunarodnog dana žena, cijena ulaznice za program Ženijalnih dana iznosi 1,99 eur po projekciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.