Hrvatski radio

Radio Pula

12:55 / 09.06.2022.

Autor: HRT

"Životinjsko carstvo" u HUIU galeriji

Pozivnica

Pozivnica

Foto: HUIU / ustupljena fotografija

U HUIU galeriji u Zagrebačkoj 27 Pula u 20 sati bit će otvorena izložba ilustracija "Životinjsko carstvo" Ivane Mrčelja. Izložba traje do 8. srpnja 2022. godine i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 13 do 21 sat.

"Životinjsko carstvo" predstavlja presjek ilustratorskog djelovanja Franke Tretinjak u domeni zoološke i botaničke ilustracije. Pozamašan opus originalnih crteža realiziranih za brojne kulturne institucije i manifestacije diljem Hrvatske (Prirodoslovni muzej u Zagrebu, Kuća za brodice na Brijunima, Požeška kuća, Dan botaničke ilustracije, Centar za posjetitelje Crna Roda, Osekovo, Kuća Batane u Rovinju...), po prvi je put kuriran i predstavljen uz niz samoiniciranih radova, interpretacija flore i faune, prirodne baštine Hrvatske.


"Od izdvojenih radova (njih sedamdesetak), većina ilustracija prikazuje izolirane motive životinja i biljaka koji vjerno prenose njihova morfološka obilježja, no namjera iza kumulativnog izlaganja ove zbirke nosi i emocionalnu i ekološku komponentu, u nadi da promatrača educira i potakne da obrati pažnju na prirodna bogatstva u nestajanju (primarno ona lokalna) te da razvije svijest o ljepoti i važnosti očuvanja prirodnog okruženja, bioraznolikosti i vrsta koje u njemu obitavaju.


Ilustracije za koje je to bilo moguće, primarno biljnih vrsta, nastale su u meditativnom okruženju staništa pojedinih motiva, promatranjem bez ostavljanja traga.


Zajednička svim ovdje odabranim radovima, bile u pitanju zoološke ili botaničke ilustracije je tradicionalna tehnika olovke u boji i realističan pristup koji ilustracija u muzejskom i znanstvenom kontekstu podrazumijeva.


Kod takvog pristupa ilustraciji bitno je da se zadrži objektivnost i da ona u većoj mjeri ostane egzaktna, stoga je veliki izazov pokušati dati motivima dozu karaktera te unutar prirodom zadanog okvira likovnosti graditi vlastiti stil.


Postoji kod nas kreativaca ona neka specifična faza rada kada nastupa svojevrsni zen. To nije furiozno grčenje i smišljanje koncepata koji bi trebali promijeniti svijet, nije to ni mahnito hvatanje roka i hiperprodukcija famozne zadnje noći pred predaju... to je ono nešto između; kad stvari fino teku, rad kroz meditaciju ili meditacija kroz rad. Tada najčešće stvari ispadnu najbolje; sve se poklapa i štima. Frankine ilustracije proizvod su tog zen-a. Enciklopedijski elaborirane biljke i živine su sve samo ne mrtva priroda. One su žive, rastu, razmnožavaju se i trčkaraju oko nas. Dragi moji, pred vama je bestijarij i herbarij učinjen iz jedne perfektno vješte ruke i jedne predivne duše", stoji u najavi izložbe (Vanja Cuculić).


Dizajn postava: Dina Milovčić


Tipografija: Ergon, autor Hrvoje Živčić


O autorici:


Franka Tretinjak rođena je u Zagrebu 1990. godine, gdje završava XV. gimnaziju. Zatim 2009. godine upisuje Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kojem za vrijeme diplomskog studija radi kao demonstratorica na kolegiju Projektiranje — vizualne komunikacije kod profesora Stipe Brčića. Tijekom studija, 2012., započinje suradnju s Dinom Milovčić i Tessom Bachrach Krištofić u sklopu nagrađivanog dizajnerskog kolektiva NJI3, u kojem uz Dinu Milovčić danas aktivno djeluje.


Osim rada u području grafičkog dizajna, bavi se i ilustracijom, često botaničkom i zoološkom i to za brojne muzejske postave i izložbe. (Prirodoslovni muzej u Zagrebu, Kuća za brodice na Brijunima, Požeška kuća, izložba u sklopu Dana botaničke ilustracije, Centar za posjetitelje Crna Roda, Lonjsko Polje, Kuća Batane u Rovinju).


Po završetku studija, 2014. godine, radi kod Vanje Cuculića (Studio Cuculić), s kojim još povremeno surađuje, te s klijentima među kojima se nalaze HNK u Zagrebu, Hrvatsko dizajnersko društvo, Muzej za umjetnost i obrt, agencija Bruketa&Žinić&Grey, Rotterdam film festival. Izlagala je na brojnim izložbama, vodila mnoge radionice te radila na nekim od značajnijih vizualnih identiteta i postava izložbi poput Privremenog muzeja dizajna, Dana D, Bachrach&Krištofić=Dizajn&Fotografija, Identiteta sezone 2018/2019. Hrvatskog narodnog kazališta itd. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.