Hrvatski radio

Radio Pula

Ako putujete izvan Istre, ne zaboravite na zimsku opremu

13.11.2020.

22:29

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Policijska uprava Istarska podsjeća: od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine u vrijeme zimskih uvjeta na cestama kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica zimska oprema mora se koristiti za sve vrste motornih vozila.

Na području Primorsko-goranske županije od nedjelje, 15. studenoga do 15. travnja 2021. godine, obvezna je zimska oprema za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika (osim za vozila oružanih snaga RH), na sljedećim dionicama:

  • A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)
  • D3 Karlovac – Rijeka (D8) – tzv. stara cesta prema Karlovcu

Zimski uvjeti na cesti su kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.  

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporuča dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti propisano je da se zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a prethodno navedena vozila, koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima. 

Kategorija M: osobni automobili i autobusi, motorna vozila za prijevoz osoba s najmanje četiri kotača
Kategorija N: teretni automobili, motorna vozila za prijevoz tereta s najmanje četiri kotača
Zimski pneumatici označeni su oznakama:  M+S, M.S. ili M&S

Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. 

 (Foto: Pixabay)

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.