Hrvatski radio

Radio Pula

Kradljivci vrebaju - evo kako se zaštititi

15.06.2015.

15:08

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela. Iz policije savjetuju što sami građanimogu učiniti kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Evo preporuka policije za povećanje sigurnosti unutar doma:

"Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata. Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduk.

U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte 'špijunkom' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.

Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti!

Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti 'na sva zvona' da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu", savjetuju iz policije.

Krađa bicikla

Policijska uprava istarska savjetuje građane i turiste kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, evo preporuka kako olakšati policiji traganje za počiniteljem:

Fotografirajte svoj bicikl, fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći

uvijek držite bicikl zaključan ili pod nadzorom, po mogućnosti zaključan za čvrsti metalni predmet

nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu

nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle, a prilikom ostavljanja, bicikl izbacite iz brzine ili prebacite u najmanju brzinu

uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat

u dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.

 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.