Hrvatski radio

Radio Pula

Manja zlouporaba znaka pristupačnosti

09.10.2013.

13:21

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulska policija u suradnji s Društvom tjelesnih invalida provodi akciju kontrole parkirnih mjesta za invalide. Namjera je utvrditi koliko građana zlorabi ta mjesta.

Svjedočili smo primjeru kada je policija ustvrdila da je osoba s invaliditetom ustupila svoj znak pristupačnosti prijateljici, a njime se potom koristio prijateljičin suprug kako se svako jutro dok ide na posao ne bi mučio tražeći parking. Vlasnica iskaznice zaštitila je vlasnika vozila tvrdeći da je on nju dovezao u poštu.

U mjesečnim akcijama utvrdi se čak 30 posto slučajeva zloporabe znakova pristupačnosti za invalide. Dubravko Šlibar, pomoćnik načelnika za preventivu istarske Policijske uprave, ističe da je 700 kuna novčana kazna za vozača koji zloporabi znak pristupačnosti, ali ako se dogode takva dva slučaja, osobi s invaliditetom se poništava njegov znak pristupačnosti.

U konačnom rasvjetljavanju slučaja pomoći će i snimke nadzornih kamera na parkiralištu ali i svjedočenje čuvara parkirališta koji vlasnika vozila svaki dan viđaju kako sam dolazi i parkira na mjestu za invalide.

U odnosu na prethodno provedenu akciju manji je broj zloporaba, priopćili su iz Društva osoba s tjelesnih invaliditetom. No ona i dalje postoji te će radi podizanja svijest o važnosti znaka pristupačnosti takve akcije provoditi najmanje jedanput u tri mjeseca bez najave. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.