Hrvatski radio

Radio Pula

Prometna akcija s ciljem zaštite pješaka

15.12.2020.

07:10

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Postaja prometne policije Pula nastavlja s provođenjem akcija u cilju zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu pa će tako u utorak, 15. prosinca od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Poštivanje obveza vozača prema pješacima i kontrola poštivanja prometnih propisa od strane pješaka''.

Osim smanjenja broja prometnih nesreća i posljedica u kojima sudjeluju pješaci, cilj ove akcije je ukazati pješacima na pravilno sudjelovanju u prometu, a vozačima na obvezu poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. Napominjemo kako policijski službenici prometne policije učestalo upozoravaju na pješake kao jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada se radi o djeci i pješacima starije životne dobi.

U prvih jedanaest mjeseci 2020. godine policijski službenici utvrdili su 327 prekršaja neustupanja prednosti pješaku, što je 20% manje u odnosu na usporedno razdoblje 2019. godine, kada je utvrđeno 410 prekršaja. Također su utvrdili 100 prekršaja pješaka u prometu, što je 58% manje u odnosu na usporedno razdoblje 2019. godine, kada su utvrđena 242 prekršaja pješaka u prometu. U istom razdoblju zabilježeno je 11 prometnih nesreća obaranja pješaka, što je 61% manje u odnosu na usporedno razdoblje 2019. godine, kada je zabilježeno 28 prometnih nesreća obaranja pješaka. U prometnim nesrećama ove godine jedan pješak je smrtno stradao, jedan je teže ozlijeđen, a devet pješaka je smrtno stradalo.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu! 

Ujedno podsjećaju pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom  izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.