Hrvatski radio

Radio Pula

Samo ovog vikenda 13 vozača u Istri kažnjeno zbog mobitela u vožnji

21.10.2019.

12:47

Autor: Nives Kalebić

Nepropisno korištenje mobitela u prometu (foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Nepropisno korištenje mobitela u prometu (foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / -

Nacionalni je Dan bez mobitela u prometu. Procjenjuje se da je poziv za upravljačem ravan jednom promilu alkohola u krvi. U Istri je ove godine utvrđeno 736 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a samo ovoga vikenda njih 13.

Statistike pokazuju kako čak 91 posto vozača koristi mobitel dok vozi, mobitele koristi i 33 posto biciklista te 50 posto pješaka. U Istri je ove godine utvrđeno 736 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a samo ovoga vikenda njih 13.

Nepropisno korištenje mobitela u prometu četvrti je uzrok prometnih nesreća i to onih s najtežim posljednicama, ističe Eduard Samac iz Policijske uprave istarske. Istarska policija tijekom ove godine provela je više kontrola u prometu usmjerenih upravo na suzbijanja upotrebe mobitela tijekom vožnje. Uz kažnjavanje provodi se i niz preventivnih aktivnosti.

Kazna za nepropisno korištenje mobitela u prometu, zadnjim izmjenama Zakona, iznosi tisuću kuna. Uz vozače osobnih vozila, odnosi se i na motoriste i bicikliste, no nažalost ne i na pješake. Za pješake kazna nije propisana, premda i oni, kažu u istarskoj policiji, često koriste mobitel dok prelaze cestu i to je velik problem u prometu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

U Istri samo ovog vikenda 13 vozača kažnjeno zbog mobitela u vožnji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.