Hrvatski radio

Radio Pula

U utorak prometna akcija u cilju zaštite osoba s invaliditetom

21.10.2019.

14:56

Autor: Tatjana Kaštelan

Vozači moraju poštivati znak pristupačnosti (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Vozači moraju poštivati znak pristupačnosti (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / -

U utorak će se na području Pule, Fažane i Medulina provesti prometna akcija u cilju zaštite osoba s invaliditetom. Policijska uprava istarska poziva vozače da budu savjesni sudionici u prometu, da ne koriste mjesta za parkiranje koja im nisu namijenjena i da ne zlorabe znak pristupačnosti!

S ciljem povećanja sigurnosti u prometu i zaštite osoba s invaliditetom, Postaja prometne policije Pula u utorak, 22. listopada od 10 do 14 sati provest će represivno-preventivnu prometnu akciju 'Nadzor znaka pristupačnosti i mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom'.

Akcija će provesti  s predstavnicima Društva osoba s tjelesnim invaliditetom i djelatnicima Pula parkinga na području grada Pule, Medulina i Fažane, a posebice na  parkirališnim prostorima trgovačkih centara i ispred zdravstveni ustanova.

Praćenjem stanja u prometu, utvrđeno je kako veliki broj građana nepropisno parkira svoja vozila na mjestima namijenjenima  za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom, čime se ometa promet i ograničavaju prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti.

Policija poziva vozače da vode računa o sugrađanima s invaliditetom te da ne parkiraju na mjestima rezerviranima za parkiranje osoba s invaliditetom. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a ista kazna propisana je i za osobe s invaliditetom koje ustupe svoj znak pristupačnosti drugim osobama. Naime, znak pristupačnosti valjan je isključivo kada se vozilom prevozi osoba s invaliditetom na čije je ime izdan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.