Hrvatski radio

Radio Pula

Vrhunac toplinskog vala u Puli, čeka se osvježenje

12.08.2019.

13:04

Autor: Tatjana Kaštelan

More ujutro u Puli 28 stupnjeva (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

More ujutro u Puli 28 stupnjeva (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Na vrućine su ovoga ljeta Puljani već navikli. Osvježenje stiže već sutra a do tada valja se pridržavati ozbiljnih upozorenja liječnika. Već jutros u Puli visokih 35 stupnjeva. Unatoč preporukama liječnika da se ne izlažu suncu usred dana, na gradskoj tržnici - gužva i vreva.

Brojni Puljani ne pamte ovakve vrućine. Drugi, pak, pamte, no kažu bili smo mlađi i lakše ih podnosili. I to bez klima uređaja. Znaju da se treba čuvati sunca, pa nisu cijeli da na moru. Turisti ipak jesu. Uživaju u moru koje je u Puli danas bilo 28 stupnjeva. Predivno je, kažu to plavetnilo, i malo vjetra, fantastično.

Za poljoprivrednike ovo je klimatski vrlo zahtjevna godina. Kišoviti i hladni svibanj pomaknuo je rokove sadnje i usporio vegetaciju. Berba mnogih povrtlarskih kultura, pa tako i industrijske rajčice, kasni. Istarski proizvođači ipak su optimistični. Robert Sodomako, 'pomidorajo' iz Umaga, unatoč svemu, nada se dobrom urodu.

Paziti treba i na kućne ljubimce, nikako ih voditi na užareni asfalt. I pričekati da visoke temperature minu. Ne treba dugo čekati jer već za sutra meteorolozi najavljuju veliku promjenu vremena. Interventne ekipe su već u pripravnosti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Vrhunac toplinskog vala u Puli, čeka se osvježenje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.