Hrvatski radio

Radio Pula

Zbog viza Rusima manji promet u pulskom aerodromu

21.07.2013.

09:19

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog uvođenja viznog režima za Ruse, promet je u pulskoj Zračnoj luci ove sezone znatno slabiji. Rusi i Ukrajinci dosad su činili 38 posto putnika, a prema sadašnjim najavama, manjak gostiju s tih tržišta teško će nadoknaditi turisti iz ostalih zemalja.

Uvođenje viznog režima očekivano loše odrazilo se i na promet u pulskoj Zračnoj luci. Planovi da kroz tu luku u ovoj turističkoj godini prođe 400 tisuća putnika izgleda da se neće ostvariti, brojke će biti nešto manje, a sukladno tome i prihodi. Direktor Svemir Radmilo ističe kako će ostala tržišta teško nadomjestiti manjak Rusa i Ukrajinaca, no s obzirom na to da je Hrvatska sada dio Europske unije, prostora za širenje zrakoplovnih veza na ostala svjetska odredišta ima puno više.

Nove veze stranih aviokompanija mogle bi se uspostaviti već iduće turističke sezone. Planovi su, dodaje Radmilo, i povećati broj sadašnjih letova, a to se može postići zajedničkim radom svih istarskih turističkih subjekata.

Ako planovi uspiju, već dogodine Pula bi češće bila povezana sa svjetskim odredištima, a mogle bi se pojačati i nove zračne linije uvedene ove sezone prema Glasgowu, New Castlu i Leedsu u Velikoj Britaniji te Frankfurtu, Kopenhagenu i Štokholmu, zaključio je Radmilo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.