Hrvatski radio

Radio Pula

Financijsko opismenjavanje mladih od proljeća u labinskim osnovnim školama

16.02.2022.

10:37

Autor: HRT

Tonka ekonomka

Tonka ekonomka

Foto: Grad Labin / snimka zaslona

Prošle je godine labinska Srednja škola osvojila 2. mjesto za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti na natječaju koji je, povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, provela Hrvatska udruga banaka. Drugo mjesto su zaslužili profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić za obrazovni program pod nazivom "Tonka ekonomka – priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera". Usvojena je i inicijativa za uvođenjem tog programa u građanski odgoj u dvije labinske osnovne škole.

Priručnik mladima približava razna znanja o financijama, a zamišljen je kao svojevrsno putovanje životom obitelji Šoldić, koju čine tinejdžerica Tonka, njezini roditelji, sestra Mani i brat Darko te nona Žuži. Tonka uči upravljati financijama, ona je i ekologinja i volonterka, a u priručniku se koriste i elementi cakavice.


Priručnik je javno dostupan na mrežnim stranicama Srednje škole Mate Blažine.


Učitelji-autori početi provodit će program u labinskim osnovnim školama od kraja ožujka do lipnja, namijenjen osmašima.


Osim autora, profesora Gabriele Dundara, Daniela Mohorovića i Majde Milevoj Klapčić, u realizaciji priručnika sudjelovale su i lektorica Katarina Brajdić Divšić i učenica 4. razreda gimnazije Leonarda Ivašić koja potpisuje ilustracije, a nakladnik je DKC Lamparna.


Priručnik Tonka ekonomka imat će i svoj nastavak; učitelji su osmislili i društvenu igru "Punti i škalini" koja bi uskoro trebala biti predstavljena.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.