Hrvatski radio

Radio Pula

Natjecanje učenika srednjih škola "Turistički laboratorij"

14.09.2023.

08:44

Autor: HRT

Maturanti iz Slavonije i Istre na FET-u

Maturanti iz Slavonije i Istre na FET-u

Foto: FET / ustupljena fotografija

Na Fakultetu ekonomije i turizma ''Dr. Mijo Mirković'' Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 12. i 13. rujna 2023. godine organizirano je natjecanje učenika srednjih škola ,,Turistički laboratorij'' koje se provodi u sklopu projekta "KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula". 


Maturanti iz Slavonije i Istre na FET-u

Maturanti iz Slavonije i Istre na FET-u

Foto: FET / ustupljena fotografija

Edukacijski ciklus Turističkog laboratorija definiran je kao samostalni rad timova od četiri učenika i jednog mentora (nastavnik matične škole) u oblikovanju poduzetničke ideje i razradi poslovnog plana u sektoru turizma i ugostiteljstva. Natjecanje je tijekom dvodnevnog programa okupilo 44 učenika organiziranih u 11 timova koje su pratili i savjetovali njihovi mentori. Učenici i mentori dolaze iz sljedećih srednjih škola: Hotelijersko - turistička škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Obrtnička škola Požega, Ugostiteljsko - turistička škola Osijek, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Srednja strukovna škola Vinkovci, Srednja škola Zabok, Strukovna škola Virovitica, Srednja škola Mate Blažina Labin.


Prvi dan natjecanja posvećen je radionicama u sklopu kojih su mentori timova i profesorice s Fakulteta ekonomije i turizma ''Dr. Mijo Mirković'', dr. sc. Roberta Kontošić Pamić i dr. sc. Adriana Galant, vodili učenike kroz proces izrade ideje i poslovnog plana. Razvijeno je 11 sjajnih ideja koje su 13. rujna prezentirane stručnom žiriju. Žiri su činile predstavnice Fakulteta ekonomije i turizma ''Dr. Mijo Mirković'', dr. sc. Roberta Kontošić Pamić, dr. sc. Adriana Galant, izv. prof. dr. sc. Tamara Floričić , izv. prof. dr. sc. Iva Slivar, te predstavnice Maistre d.d., Annabelle Učkar Marušić, i Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., Jasenka Kapularin. Poseban naglasak stavljen je na inovativnost i kreativnost ideja, a sve prezentirane ideje konceptom i sadržajem pokazale su veliki potencijal budućih mladih stručnjaka.


Na velikom finalu Turističkog laboratorija koje je održano 13. rujna, odabrane su najbolje poduzetničke ideje, a najbolji timovi dobili su vrijedne nagrade:


1. mjesto osvojili su učenici Ines Đogolović, Lana Adžaga, Lara Katušić i Petar Vrgoč iz srednje obrtničke škole Požega, a pod mentorstvom nastavnice Marijane Levar. Nagrađeni su sa 4 električna romobila;

2. mjesto osvojili su učenici Andi Licitar, Jakob Fabijanić, Riad Rustemi i Sarah Sokolji iz škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Nagrađeni su s 4 pametna sportska sata;

3. mjesto osvojili su učenici Ivano Kolobarić, Ivan Smolčić, Luka Krajinović i Roko Mečić iz srednje strukovne škole Vinkovci. Nagrađeni su s 4 para bluetooth slušalica.


Učenici i njihovi mentori tijekom svog boravka u Puli razgledali su centar grada ali i ruralni dio Istre. Uživali su u gastro ponudi jednog lokalnog obiteljskog agroturizma i time se upoznali sa načinom života u Istri i primjerima održivog turizma izvan urbanih područja.


Projekt KLIK Pula provodi se u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2014.-2020. Nositelj projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a projektni partneri su: Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra d.d., Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. i Grad Pula.


Svrha Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma KLIK Pula jest povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i provedbu programa obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja ljudskih potencijala izvrsne kvalitete sukladno potrebama visoko kvalitetnih smještajnih i uslužnih kapaciteta.


Maturanti iz Slavonije i Istre na FET-u

Maturanti iz Slavonije i Istre na FET-u

Foto: FET / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.