Hrvatski radio

Radio Pula

Permakulturne vrtlarske radionice u Puli

28.03.2023.

11:05

Autor: HRT

Urbani vrt na Gregovici (Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija)

Urbani vrt na Gregovici (Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Magistra inženjerka ekološke poljoprivrede, permakulturna dizajnerica te urbana vrtlarica Ivana Keller tijekom vikenda, 1. i 2. travnja, od 10:30 do 13:30 sati vodit će dvije permakulturne vrtlarske radionice u Društvenom vrtu na Gregovici u Puli. Prijave do petka 31. ožujka.

 

Proizvodnja hrane, ilustracija

Proizvodnja hrane, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Radionice se održavaju u subotu, 1. travnja, i nedjelju, 2. travnja, od 10:30 do 13:30 sati. 


U subotu, 1. travnja, održava se „Radionica urbanog vrtlarstva” na kojoj možeš naučiti kako izraditi gredicu bez kopanja, kako u nju posaditi presadnice i posijati sjeme te se upoznati s osnovama brige o vrtu. Brojne su prednosti gredice bez kopanja u odnosu na klasičnu. Primjerice, tlo je u tim gredicama bogatije mikroorganizmima i nutrijentima, olakšana je borba protiv korova, bolesti i štetočina i manje je potrebe za zalijevanjem.


U nedjelju, 2. travnja, slijedi “Radionica sadnje trajnih kultura” na kojoj se možeš upoznati s osnovama pripreme tla za sadnju, naučiti kako posaditi različite trajnice - grmolike jestive i ukrasne, te se upoznati s osnovama brige o trajnim kulturama.


Broj mjesta na radionicama je ograničen, a prednost imaju vrtlari koji obrađuju parcele u sklopu Urbanih vrtova na Gregovici te osobe koje su spremne angažirati se volonterski u Društvenom vrtu, prema vlastitim mogućnostima.


Prijaviti se možeš na ured@zelena-istra.hr najkasnije do petka, 31. ožujka u 12 sati. Molimo da prilikom prijave naznačiš na koju se radionicu prijavljuješ.


U e-mailu obavezno navedi:

- ime i prezime

- broj telefona

- na koju radionicu se prijavljuješ (možeš i na obje)

- jesi li spreman/na volonterski se angažirati u Društvenom vrtu, prema vlastitim mogućnostima

- obrađuješ li vrtnu parcelu u sklopu Urbanih vrtova na Gregovici


Radionica se odvija u sklopu projekta “ Za(VRT)imo za inkluziju zajedno! ”.


Napomene:


Planiraj odgovarajuću odjeću i obuću (npr. gumene čizme) te ponesi jedan par vrtlarskih rukavica!


Ako se prijaviš na radionicu, pa odustaneš od sudjelovanja, molimo da to pravovremeno javiš!


Više o Ivani Keller:


Voli prirodu i svakodnevno uči o njoj, a u svom životu i radu primjenjuje održive metode uz bioetički stav. Održava predavanja i radionice iz područja bioetičke agronomije (permakulturna, biodinamička, ekološka, regeneracijska i urbana poljoprivreda) i etnobotanike. Kompostira, kreira vertikalne vrtove na odbačenim paletama, skuplja i razmjenjuje biljno sjeme, izrađuje biljna gnojiva i sjemenske kupke, gradi hotele za kukce i pčele, proučava ljekovite biljke te aktivno sudjeluje u ozelenjavanju lokalne zajednice. Učiteljica je nastave Vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci te voditeljica vrtlarskih radionica na terapijskom vrtu u Viškovu za osobe s intelektualnim i/ili psihosocijalnim teškoćama u udruzi Društvo za potporu i istraživanje iz Rijeke.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.