Hrvatski radio

Radio Pula

Slatka radionica u Vodnjanu

28.03.2022.

12:04

Autor: HRT

Najava Radionice

Najava Radionice

Foto: TZ Vodnjan / ustupljena fotografija

U petak 1. travnja u 17:30 na Stanciji Buršić kod Vodnjana održat će se radionica izrade tradicionalnih i modernih slastica koje će voditi slastičarka Dragica Lukin. Radionica se organizira kao uvod u nadolazeću manifestaciju “Vodnjanska špaleta” koja se ove godine vraća u starom izdanju, na uskrsnji ponedjeljak.

Dragica Lukin će zajedno s polaznicima edukacije pripremati tradicionalna uskrsna jela i neke nove slatke recepte. Inače, tradicionalno za vrijeme uskrsnih blagdana u Vodnjanu, na Veliki petak započinju običaji vezani uz hranu. Taj dan se jede posna hrana u kojoj prevladavaju povrće i riba, odnosno bakalar. Zvijezda menija je bakalar s posuticama (tradicionalna istarska tjestenina). Na sam Uskrs prvi blagdanski obrok je uskrsni doručak ili marenda. Najčešće su to jaja i mladi luk.


Svečani uskrsni ručak bio je obrok oko kojega se obitelj okupljala nakon povratka sa svečane uskrsne mise. U bogatom i obilnom uskrsnom ručku zastupljeni su svi tradicionalni istarski specijaliteti, od fuži, pljukanci sa šugom od govedine, šparuge, špalete, palente, i janjca.


Uskrs je po tradiciji i sladak. Nekoliko jednostavnih, ali originalnih uskrsnih slastica, među kojima je najpoznatija pinca. Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu.


Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imat će priliku naučiti na Stanciji Buršić. Cijena radionice je 50 kn a uključuje potrebne sastojke, kavu, aperitiv i čašu vodnjanskog pjenušca. Broj polaznika je ograničen, a svoje mjesto na radionici moguće je rezervirati pozivom na broj 098 997 29 99.


Organizator Slatke radionice je Stancija i pršutarna Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.