Hrvatski radio

Radio Pula

Udruga Martišnjak z muštaci iz Rovinja brine o zdravlju muškaraca

13.12.2021.

10:55

Autor: HRT

Martišnjak z muštaci

Martišnjak z muštaci

Foto: kolaž / ustupljena fotografija

Promotivnim video materijalima udruga Martišnjak z muštaci ukazuje na važnost prevencije tumora testisa, tumora prostate i psihičkih poremečaja kod muškaraca

Na konferenciji za medije u Rovinju predstavljeni su video uratci koji nastoje probuditi svijest šire javnosti te ukazati na probleme koji postoje upravo i tu među nama, bolesti kao tumor testisa, tumor prostate i psihički poremećaji kod muškaraca. Ti problemi se ne tiču "nekoga drugoga" nego naših bližnjih; brata, oca, noneta, strica i sve ostale muškarce koje svakodnevno susrećemo u našim životima.


Video uratci su namijenjeni prvenstveno za distribuciju u istarskim srednjim školama, ali i u javnim te privatnim poduzećima.


U produkciji tvrtke Gentilini Film nastali su video spotovi koji ukazuju na važnost prevencije te ranog otkrivanja ovih bolesti. 


- Zahvaljujemo Paolu Gentiliniju na suradnji s kojom smo uspjeli realizirati ove video materijale te se nadamo da će oni poslužiti kako bi doprijeli do svih "naših“ muškaraca te ih potaknuti na odlazak na kontole ne bi li umanjili rizike i posljedice ovih malignih bolesti kao i ostalih problema koji putem liječenja susreću. U tijeku je izrada YouTube profila udruge na kojem će video materijali biti dostupni široj javnosti, a mi ćemo kao udruga nastojati da oni stignu do svih dobnih skupina muške populacje - istaknula je članica predsjedništva udruge Tea Batel.


Emil Nimčević, također član predsjedništva udruge istaknuo je kako se putem ovih video materijala nastoji na zanimljiv i edukativan način osvijestiti učenike o potrebama samokontrole i redovitih odlazaka na preglede: - Udruga se nada da će, nakon što ovi filmići budu distribuirani kroz istarske škole, šira javnost reagirati i da će se povećati broj pregleda. „Nadam se da će možda i na nivou Republike Hrvatske ovi video uradci biti prihvaćeni pa možda i druge škole te druge županije budu imale priliku upoznati se s ovim problemima o kojima mi stalno govorimo - izjavio je Nimčević.


Predsjednik Udruge, dr. Predrag Mamontov kroz statistiku je istaknuo važnost dopiranja ključnih poruka do što većeg broja ljudi: - Tumor prostate je najčešći tumor kod muškaraca u svim razvijenim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Otprilike nešto malo manje od dvije tisuće muškaraca u Hrvatskoj otkrije tumor prostate, a njih otprilike 800 i umre od te bolesti.


Moto udruge je "Promijenimo lice muškog zdravlja“ kako bi se istaknula potreba kontrole zdravlja i prevencija. 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.