Hrvatski radio

Radio Pula

Dualna karijera sportaša

03.02.2023.

10:38

Autor: HRT

Skup u Poreču

Skup u Poreču

Foto: snimka zaslona / Sportska zajednica Istarske županije

Sportska dvorana Žatika u Poreču od 27. siječnja 2023. mjesto je na kojem se prvi put u Istarskoj županiji raspravlja o dualnoj karijeri u sportu. Nakon održanog Sportskog dnevnog boravka u Rijeci (25. studenog 2022. godine), Sportska zajednica Istarske županije bila je domaćin drugog od šest stručnih skupova koji će se provesti u sklopu projekta "Uspješna karijera nakon sportske karijere: Sustav podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini“.  

Skup su pozdravili Patricia Percan, prof., pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Ugo Mussiza, zamjenik gradonačelnika Grada Poreča, Zoran Jendrašić, prof., stručni suradnik za sport Grada Poreča i Mladen Pavićević, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije. Prije početka panela, o Karijernom centru za sportaše HOO-a govorila je Snježana Pejčić, a o dual karijeri u sportu, projektima, zakonskoj regulativi i projektu radi kojeg je organiziran Skup, sudionicima skupa se obratila Romana Caput-Jogunica, voditeljica projekta i predsjednica Komisije za dual karijeru u sportu HOO-a.


Na panelu poslodavaca iskazan je interes za uključivanje u sustav podrške u zapošljavanju sportaša. Predstavnice poslodavaca su bivše sportašice te obzirom na osobno iskustvo istaknule su mnogobrojne kompetencije koje sportaši stječu tijekom sportske karijere: organiziranost, samodisciplinu, odgovornost, snalaženje u nepoznatim situacijama, upornost ka ostvarivanju cilja te uspješno prevladavanje u stresnim situacijama. Pučko otvoreno učilište nudi programe osposobljavanja za trenera košarke i sportskog penjanja te programe cjeloživotnog obrazovanja, završetak srednjoškolskog obrazovanja te različite programe strukovnog srednjoškolskog obrazovanja. Osim zapošljavanja, BAT nudi pripravništvo i mogućnost stjecanja iskustva u različitim poslovima, te klizno radno vrijeme (osim za zaposlene u proizvodnji gdje je rad u smjenama). Gea Damjanović je istaknula nekoliko dobrih primjera prakse sportaša zaposlenih u INFOBIP-u. 


U panelu sportaša sudjelovali su Jelena Vuković, osvajačica paraolimpijske medalje, Giovanni Cernogoraz, olimpijac i osvajač medalje i Dominik Družeta, osvajač europske medalje. Jelena je 30 godina u sportu, uspješno je završila studij teologije i zaposlena je u Istarskim domovima zdravlja. Istaknula je problem vrlo malog broja sportaša s invaliditetom koji imaju posao, te sve pozvala da pogledamo film "Skriveni pupoljci boljeg društva“ koji je premjerno prikazan u Puli. Film će uskoro biti prikazan u Zagrebu, a tematski je povezan s temom panela. Giovanni i Dominik su u pričuvnom sastavu MORH-a te pohvaljuju model suradnje HOO-a i Ministarstva obrane koji im omogućuje posvećenost sportu. Dominik je magistar kineziologije i uz sportsku karijeru je uspješno završio fakultet koji ima propisanu prilagodbu za studente kategorizirane sportaše. Sportaši su istaknuli važnost osnivanja Karijernog centra za sportaše iz kojeg posljednjih mjeseci primaju hvalevrijedne informacije o obrazovanju i zapošljavanju.


Istarska županija osnovala je Fond za sport s ciljem edukacije trenera, a nakon ovog skupa očekuje se da će se suradnja nastaviti organizacijom radionica za sportaše i za trenere o dualnoj karijeri u sportu. Na skupu je sudjelovalo 20-tak sudionika.


Zaključci:


Sportska zajednica Istarske županije prepoznala je važnost dualne karijere u sportu i u suradnji s predstavnicima regionalnih i lokalnih tijela te poslodavaca koji su sudjelovali na panelima će utvrditi mogućnosti suradnje vezano za obrazovanje, pripravništvo i zapošljavanje u interesu kategoriziranih sportaša (2022. godine 38 stipendiranih sportaša od I. do III. kategorije i 92 sportaša od IV. do VI. kategorije)


Uspostavljena je suradnja između Sportske zajednice Istarske županije i Karijernog centra sportaša HOO-a te će se utvrditi potreba organiziranja radionica za sportaše i trenere vezano za dualnu karijeru u sportu koju Karijerni centar provodi u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskom olimpijskom akademijom.


Pučko otvoreno učilište u Puli omogućuje sportašima koji nisu završili srednju školu tijekom sportske karijere, pohađanje raznovrsnih strukovnih programa koji omogućuju zapošljavanje i samozapošljavanje nakon sportske karijere, a sportašima koji žele ostati u sportu trenutno omogućuje osposobljavanje za trenera u dva sporta, no radit će sukladno interesima i potrebama na izradi drugih programa osposobljavanja u sportu.


Istaknut je interes poslodavaca za suradnjom sa Sportskom zajednicom koji je potrebno definirati na regionalnoj razini.


Obzirom da je ovo prvi skup o dualnoj karijeri u sportu, potrebno je u plan aktivnosti za ovu i naredne godine planirati 1-2 aktivnosti koje su tematski usmjerene na dualnu karijeru u sportu (obrazovanje, zdravlje, zapošljavanje, zdravlje, stručna podrška, akademska i školska prilagodba za sportaše) te poticati sportske klubove na suradnju s odgojno obrazovnim ustanovama tijekom godine kao i isticanje uspješnih sportaša koji tijekom sportske karijere uspješno ispunjavaju obveze u sportu i obrazovanju nagradom za dualnu karijeru u sportu.


Nakon dva uspješno provedena stručna skupa u Rijeci i u Poreču, do kraja veljače održat će se paneli sa sportašima i poslodavcima u Virovitici (17. veljače 2023.), te u Osijeku, Splitu i u Zagrebu (23. veljače 2023).


(Romana Caput-Jogunica prof. dr. sc., Komisija za dual karijeru u sportu HOO-a)


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR