Hrvatski radio

Radio Pula

Održan 8. Memorijalni kup u podvodnom ribolovu u Novigradu

18.05.2022.

13:10

Autor: HRT

8. Memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin

8. Memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin

Foto: SRK Erik Radin / ustupljena fotografija

Od 13. do 15. svibnja u Novigradu, u organizaciji Sportsko ribolovnog kluba Erik Radin održan 8. Memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin. Nakon problema s Covidom posljednje dvije godine vidjelo se po odazivu da podvodnim ribolovcima nedostaju natjecanja i druženja jer su se na natjecanje prijavile 23 ekipe iz Hrvatske i Italije.

Ronilo se u podmorju od rta Malin kod Lovrečice do Funtane. Uvjeti na moru su bili odlični. Bonaca i sunce motivirali su naše natjecatelje da se potrude uloviti što više ribe i donijeti je na vaganje, iako to nije bilo baš lagano. Ulovilo se dosta primjeraka ribe, ukupno 38 kg, a sve one teže od 400 grama ušle su u obzir za bodovanje. Ulovilo se i 80 kg ugora. Uz ugore, koji su validni ako su teži od 2,5 kg, najčešći ulovi bili su lumbraci, vrane, konji, cipli i brancini, tako da smo vidjeli nekoliko zaista lijepo popunjenih žica.


Najbolji rezultat ostvarila je ekipa iz Medulina u sastavu Dejan Micković, Nikola Ikić i barkarijol Igor Veber s 24.605 bodova. Druga je bila ekipa Lubena iz Rijeke u sastavu Boris Reinić, Aleksandar Tomić i barkajol Vito Tercolo s 19.110 bodova. Treće mjesto s 13.735 osvojila je ekipa Udice iz Malog Lošinja u sastavu Dino Busanić, Antonio Viskić i barkajol Mario Dodici. Najteži ulov, odnosno ugora od 5120 grama imao je Dario Babić iz ekipe Delfin Luben, a najvrjedniji ulov, odnosno brancina od 2545 grama imao je Ruben Iacaz , član ekipe Sub Sea club Trieste cap8 koji je s 18 godina ujedno bio i najmlađi natjecatelj.


Nakon vaganja održala se predaja nagrada najbolje plasiranima, a potom i tombola za natjecatelje s brojnim nagradama. Sve je nastavljeno večerom i zabavom, napokon bez ikakvih ograničenja i uz dopušten kontakt, što je bio okidač za brojne plesače da se zabave i uživaju.


U nedjelju je po prvi put organizirano i natjecanje u udičarenju iz plovila na kojem je sudjelovalo 15 ekipa u kojima je bilo i sedmero djece. Pobjednici su bili Ivica Mihovilović i Omer Rakić, drugoplasirani su bili otac i sin Danjel i Gabriel Županić, a treći su bili Jože Dežman i Martin Vidic. Nakon toga za ručak se tradicionalno dijelio brodet od ribe ulovljene na natjecanju u podvodnom ribolovu i u toj su deliciji mogli uživati brojni gosti kojih na novigradskom području već ima u priličnom broju. Time smo pridonijeli ponudi našega grada i omogućili turistima da uživaju u jelima od ribe i saznaju zašto je život kod nas tako ugodan.


Posebna atrakcija u nedjelju bio je nastup klape Castrum Veneris iz Kaštela uz promociju pjesme Ugasle su sve lanterne, posvećene pokojnom Eriku Radinu. Tekst pjesme napisao je Erikov prijatelj i kolega podvodni ribolovac Hrvoje Hrvatin, a glazbu je napisao Teo Biloslavo. Za financiranje pjesme zaslužna je Tamara Tomasich, direktorica Zajednice Talijana Kaštel. Pjesma je izazvala veliku količinu emocija i mnoge suze u očima onih koji su s Erikom bili povezani na ovaj ili onaj način, ali i kod onih koji ga nisu znali. Iako fizički nije više među nama on i dalje živi u srcima svih onih koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom prekrasnom događaju.

Galerija
Medulin, Foto: SRC Erik Radin/ustupljena fotografija
Udica, Foto: SRK Erik Radin/ustupljena fotografijaLuben, Foto: SRK Erik Radin/ustupljena fotografijaIacaz, Foto: SRC Erik Radin/ustupljena fotografijaBabić, Foto: SRC Erik Radin/ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.