Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorenje prilagođene dvorane za boćanje osobama s invaliditetom

21.05.2021.

07:38

Autor: Tomislav Šikić

Otvorenje prilagođene dvorane za boćanje osobama s invaliditetom

Otvorenje prilagođene dvorane za boćanje osobama s invaliditetom

Foto: - / -

U 11.30 sati održat će se svečanost obilježavanja 15. godina rada Boćarskoga kluba osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana'. Službeno će otvoriti prilagođenu dvorane za boćanje osobama s invaliditetom te dodijeliti donaciju specijalnih boća prvom hrvatskom paraboćaru Davoru Komaru.

Konferencija za javnost će se održati u maloj sportskoj dvorani Doma sportova 'Mate Parlov' u Puli.

Specijalne boće dodijelit će predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.  

Klub je u suradnji s upravom Sportske dvorane 'Mate Parlov' u Puli, pripremio i prilagodio prvu sportsku dvoranu prilagođenu boćanju za osobe s invaliditetom, na način da je boćarsko igralište u dvorani označeno trajnim podnim oznakama, kupljena je prijenosna zaštita za opremu i inventar dvorane i dvoranu se u potpunosti i klimatiziralo (grijanje i hlađenje).

Za uređenje dvorane utrošeno je 27.000,00 kuna. Sredstva su osigurana zahvaljujući odazivu mnogobrojnih donatora i sponzora Kluba. U sklopu priprema za Paraolimpijske igre u Tokyu, sredinom lipnja u dvorani se planira 'instalirati' i profesionalna podloga za boćanje vrijedna 35.000,00 kuna, koja će se koristi i na Paraolimpijskim igrama. Uza sve to, za pripreme paraboćara Davora Komara kupljena je nova oprema/boće u vrijednosti 22.000,00 kuna.

Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana' (BKOSIŽ 'ISTRIJANA'), je dobrovoljna, nestranačka, neprofitno interesna sportska Udruga osoba s invaliditetom, upisana u registar udruga Republike Hrvatske, čiji se članovi/ice bave boćanjem za osobe s invaliditetom, a ujedno su i najtrofejniji boćarski Klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, s osvojenih 187 pehara/medalja za 1, 2 i 3 mjesta na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od svog postojanja 2006. godine do 31. prosinca 2020. Klub je 'dao' i prvog Hrvatskog paraboćara koji će ujedno nastupiti i na Paraolimpijskim igrama u Tokyu 2021. godine.
 
Boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno - profesionalno 'baviti' isključivo osobe sa najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100% tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg).
 
Boćanje se dijeli na 4 paraolimpijske kategorije; - BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), - BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), - BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), - BC4 (namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija… koji boćaju samostalno) i jednu 'ne-paraolimpijsku' kategoriju namijenjenu osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.