Hrvatski radio

Radio Pula

Poreč primjer najbolje europske prakse zaštite sportaša i zajednice

07.11.2020.

11:32

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Hrvatski judo savez

Foto: Hrvatski judo savez

Foto: - / -

U Poreču je od 4. do 6. studenog održano Europsko judo prvenstvo za juniore, a uoči EP za seniore organizatori su dobili povale za sjajnu organizaciju. Predsjednik Europske judo unije Sergej Solovejčik posebno je pohvalio zdravstveni tim, a pohvale su stigle i od svih reprezentacija sudionica.

Plava laguna u Poreču je ocijenjena kao turistički kompleks koji može ponuditi vrhunske uvjete te mogućnost "balona" kako bi 412 judašica i judaša iz 40 država mogli nastaviti sportski razvoj i ne izgubiti jednu godinu u juniorskoj konkurenciji.

Uz rast broja zaraženih u cijeloj Europi, zdravstveni tim na čelu s Ivanom Bohačekom i pomoćnicom direktora natjecanja Anom Krauthacker postavio je sustav s nekoliko slojeva "obrane". Kao glavni uvjet svima koji dolaze u Poreč postavljen je negativan PCR test u periodu od tri dana prije puta. Nakon dolaska odmah su morali ići na lokalno testiranje, a tek nakon negativnog nalaza su mogli dobiti akreditacije. Samo s akreditacijama se moglo ući u hotele, trening dvoranu i dvoranu Intersport, gdje se održavalo prvenstvo. Za one koji su došli iz udaljenih država organiziran je izravan ulazak u sobe nakon testa, ali nisu smjeli izlaziti iz soba do dobivanja negativnih nalaza te su im obroci dostavljani ispred soba.

Od 678 napravljenih testova, bilo je samo šest pozitivnih, koji su smješteni u zasebni objekt, jedan kilometar udaljen od svih ostalih, gdje su bili u izolaciji, uz dostavu hrane i liječničku službu, koju nitko od njih nije trebao jer u svim danima EP-a za juniore nisu imali simptome. Ponovljeni test je kod svih imao pozitivni nalaz tako da su prema propisima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u izolaciji 10 dana.

- Ponosni smo da imamo ispod 1 posto pozitivnih na ulazu u proces, a pogotovo jer su retestiranja, svih onih koji ostaju i na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (9.-10. studenog), pokazala da nema pozitivnih te da nema lokalne transmisije - istaknula je Krauthacker te se zahvalila cijelom COVID-19 timu od 50 ljudi.

Kako se situacija u "balonu" zbog opuštanja ili neodgovornosti bilo koga ne bi zakomplicirala postavljena su i dodatna pravila, od kojih je najvažnije kako nema izlazaka iz turističkog kompleksa Plave lagune. Kako se pet akreditiranih sudionika prvenstva nije pridržavalo toga, na pokušaju izlaska iz kompleksa, odmah su im oduzete akreditacije te su diskvalificirani.

Nakon usješno organiziranog juniorskog judo prvenstva, u ponedjeljak 9. i utorak 10. studenog u Intersport dvoranu dolaze najbolji mlađi seniori Europe boriti se za titule europskih prvaka.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.