Hrvatski radio

Radio Pula

Prvi dan regate Sv. Nikole

03.12.2022.

10:56

Autor: HRT

Regata sv. Nikole - 1. dan

Regata sv. Nikole - 1. dan

Foto: JK Vega / ustupljena fotografija

U četvrtak, 1. prosinca na pulskim je Valsalinama prijavama i raspakiravanjem opreme započela 31. regata Sv. Nikola i 2. Memorijal Vladimir Barbić. Nošeni burom mladi jedriličari u petak, 2. prosinca u 9 sati uputili su se prema pučini, prema regatnim poljima te malo poslije 10 sati na zvuk trube započeli svoje natjecanje.


Zbog velikog broja prijavljenih (preko 500tinjak jedriličara) jedrilo se na dva regatna polja. Jedno polje bilo je bliže Verudeli, tamo su jedrili u klasama ILCA 4, ILCA 6 i ILCA 7, a drugo polje bilo je bliže šetalištu Lungomare i na njemu su jedrili najmlađi u klasi Optimist.


Treće je to najbrojnije izdanje Svetog Nikole, više natjecatelja bilo je samo u predpandemijskim godinama, 576 - 2019.godine i 528 - 2018.godine.


- Nismo mogli poželjeti bolje vremenske uvjete prvog dana. Od straha da će biti pljusak cijeli dan, sretni smo da smo na kraju uspjeli odjedriti 3 plova. Bura nije padala, tako su jedrenja tekla po rasporedu i već u ranim popodnevnim satima su se jedriličari vratili s mora. Tri jedrenja su dovoljna da bi regata bila važeća, a to imamo već prvog dana, fenomenalno - zadovoljno i ponosno rekao je Refko Ganić, glavni odgovorni za regatno polje Optimista.


Nakon prvog dana jedrenja u klasi Optimist vodstvo drži Talijan Alberto Avanzini, a prvoplasirana djevojčica je Ukrajinka Olha Lubianska, koja je ujedno i druga u ukupnom poretku.


Na drugom regatnom polju situacija je bila malo zahtjevnija jer je tamo bura udarala malo jače. Juniori i seniori već prvi dan su uspjeli odjedriti po 4 jedrenja, od planiranih 9. To bi značilo da se za ukupan plasman na kraju prvog dana, gledaju samo najbolja 3 jedrenja, a ono četvrto (najlošije) se odbacuje.


U klasi ILCA 7, zbog većeg volumena jedra jedre samo muškarci. To je ujedno i olimpijska klasa za muškarce. Prvog dana jedrenja borba se odvijala između Ukrajinaca. Sa istim brojem bodova trenutno vodstvo drži Valeriy Kudryashov, slijedi ga Oskar Madonich, a trećeplasirani je Talijan Giovanni De Paul.


Klasa ILCA 6 također je olimpijska klasa međutim samo za žene. U toj klasi također se vodi tijesna utrka. Nakon prvog dana vodstvo drži Mađar Sigmond Soma, drugoplasirana je Crikveničanka Ursula Balas, ujedno i prva djevojka, a trećeplasirani je Splićanin Lovre Bakotić.


U klasi ILCA 4 vodstvo drži Talijan Lorenzo Ghirotti, za petama mu je Grkinja Tatiani Bougiatioti, ujedno i prva djevojka, a trećeplasirani je Lošinjanin Grigor Pettener.Ragata sv. Nikole - 1. dan

Ragata sv. Nikole - 1. dan

Foto: JK Vega / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.